SAD je novi poreski raj?

Sjedinjene Američke Države su nova Švajcarska kada je reč o izbegavanju plaćanja poreza, piše agencija Blumberg.
Njujorška agencija je, pozivajući se na izjave generalnog direktora Rotšildovog ogranka za privatno bankarstvo Endrua Penija i advokata ciriške advokatske kancelarije Anaford Pitera Kotorsena, prenela da možda nijedna država nije bolja od SAD-a za izbegavanje plaćanja poreza.
 
U članku Blumberga se navodi da američke savezne države Nevada, Vajoming i Južna Dakota postepeno preuzimaju "posao" Britanskim devičanskim ostrvima, Bahamima i Švajcarskoj, jer SAD nude tajnost bankarskih računa.
 
Bankarski div Rotšild je, na primer, otvorio podružnicu u gradu Reno, u Nevadi, samo nekoliko blokova od najpoznatijih kazina, kako bi izbegao nove međunarodne zahteve koji se odnose na obelodanjivanje poreskih informacija, od kojih je Nevada izuzeta.
 
Potez Rotšilda sledila je i kompanija Trident Trast, najveći pružalac usluga za "ofšor" fondove, koja je preselila u SAD desetine klijenata iz Švajcarske i Kajmanskih ostrva, navodi se u tekstu i dodaje da su SAD jedna od retkih država koja se danas rukovodi principom tajnosti bankarskih računa prema stranim vlastima.
 
To bi najviše moglo da ljuti Švajcarce, čije su se banke našle na udaru američkih vlasti pre šest godina sa zahtevom da ukinu viševekovnu tradiciju "bankarske tajne", odnosno poverljivosti u pogledu finansijskih transakcija pom računima klijenata, po čemu su tamošnje banke bile čuvene u svetu.
 
Američka poreska utočišta su privlačna građanima, jer američke države ne moraju da poštuju sporazum o ustupanju podataka o klijentima poreskim vlastima SAD iz 2010. godine, kojim se od finansijskih kompanija zahteva da objave podatke o računima američkih građana u inostranstvu i da ih prijave poreskim vlastima. Osim toga, SAD nisu potpisale ni sporazum Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o razmeni poreskih informacija, što će, kako prenosi njujorška agencija, privući u SAD još više klijenata.
 
Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija