Cene nafte biće niske još 10 godina

Cene nafte će ostati niske još deset godina, budući da rast kineske ekonomije usporava, poručuju stručnjaci iz Vitol grupe, najveće kompanije za trgovinu naftom.

"Teško je predvideti značajan rast cena", izjavio je za "Blumberg" izvršni direktor Vitol grupe, Ijan Tejlor (59), dodajući da će se u narednoj deceniji cena nafte uglavnom vrteti oko 50 dolara po barelu.

Donja granica bi nagovestila blagi oporavak za naftu tipa "brent", čija je cena jutros u Londonu iznosila 33,38 dolara po barelu, dok bi gornja granica vratila cene nafte na nivo iz jula 2015. godine (oko 55 dolara), kada je naftna industrija već preduzela mere za borbu protiv krize.

Takve prognoze bi naftom bogatim državama i energetskoj industriji donele najduži period niskih cena još od 1986-1999. godine, kada je cena po barelu varirala od 10 do 20 dolara, ocenjuje njujorška agencija.

Problem je, kako ocenjuje Tejlor, u prekomernim zalihama, dok je globalna ekonomija, sa druge strane, sve efikasnija u potrošnji nafte.

"Osim toga, Iran se vratio na tržište, a Kina, nekada najveće područje tražnje, sada usporava", kazao je on.

Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija