Tabaković: Verujte NBS, dinar će ostati stabilan

Narodna banka Srbije će raditi tako da će i dalje održavati stabilnost kursa, uz najmanje troškove i najviše rezultata, izjavila je danas guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Tabaković je za RTS, na pitanje o preporuci MMF da NBS dozvoli veće dnevne promene kursa, rekla da će NBS kao i do sada činiti sve da te fluktuacije budu procenjene po svojoj prirodi i da uz najmanji trošak postigne najveću stabilnost.

"Ja pitam sa kojim ciljem, zbog čijeg interesa i sa kojim rezultatom treba dozvoliti veće dnevne oscilacije. Greška da treba zbog dugoročne stabilnosti dozvoliti veće dnevne oscilacije koje su mnoge zemlje koje imaju visoku evroizovanu ekonomiju posegle za tim teorijskim konceptom čistog targetiranja inflacije, sa bukvalnom neintervenisanjem na deviznom tržištu, je prošlost i greška koja je plaćena trošenjem deviznih rezervi i bukvalno otvorenošću za šokove", rekla je Tabaković.

Tabaković je rekla da je od početka godine na odbranu dinara potrošeno 390 miliona evra, a da je napuštanje investitora koji ulažu u hartije od vrednosti u čitavom regionu, koji izlaze sa tržišta kupujući devize, stvorilo pritisak na kurs.

Podsetila je da je od 2010. godine do 2012. godine i momenta kada je ona postala guvernerka potrošeno 3,7 milijardi evra za odbranu dinara, a da je on oslabio 19 odsto, dok je za poslednje nepune četiri godine potrošeno 1,3 milijarde, pri čemu je dinar oslabio nepunih četiri odsto.

Tabaković je istakla da građani treba da imaju poverenje, jer je NBS ostvarila kredibilitet.

Autor: Tanjug

  • Limanac

    29.02.2016 19:47
    @Aronija
    To što si napisao je nebuloza i bolje je prvo proveriti nego ispasti glup.
    Imaš google pa proveri.
    Jorgovanka je došla na mesto guvernera NBS 6 avgusta 2012 godine.
    Kurs je bio 118,5676 dinara za 1 evro.
    Danas 29.02.2016 je srednji kurs 123,5004
    Za tri ipo godine je kurs slabiji za 5 dinara.
    Jorgovanka - Cica Tabaković je doktor nauka za održanje stabilnog kursa u odnosu na Mlađana Dinkića i Radovana Jelašića.
    Stabilan kurs dinara je jedina svetla tačka ovih na vlasti i mislim da uvek treba pohvaliti ono što je OK. Sve ostalo je teški užas.
  • Ludi Joe

    29.02.2016 17:36
    Verujemo ti da ces uciniti sve da zadrzis nivo punjenja svog ionako predubokog dzepa.
  • pawlle

    29.02.2016 17:25
    rece jozgovanka i ostade ziva

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija