Vojvodina i Beograd tri puta bogatiji od ostatka Srbije

Više od polovine zaposlenih u Srbiji radi u dva grada - u Beogradu i Novom Sadu.

U regionu prestonice stvara se skoro 40 odsto svega u Srbiji, dok Južna i Istočna Srbija u bruto domaćem proizvodu učestvuju sa 13,8 odsto. Trend sve većih regionalnih razlika ne napušta Srbiju i pored godina politika usmerenih na nihovo smanjenje. U odnosu na Evropsku uniju, beležimo zaostatak svih regiona.

Izveštaj o regionalnom razvoju Ministarstva privrede otkriva da je Beogradski region 2009. godine bio na nivou od 65 odsto razvoja Evropske unije. Do 2013. godine, a to su poslednji raspoloživi podaci, pao je na nivo od 60 odsto. Privredna razvijenost Beogradskog regiona 2009. godine je bila 1,5 puta manja od regionalnog proseka 27 članica EU, a već 2013. godine je zaostajao 1,7 puta.

"Kompletno područje Jugoistočne Evrope se po ekonomskoj snazi nalazi ispod polovine Evropske unije", stoji u izveštaju.

Srbija se nalazi na 35 odsto evropskog proseka, Bugarska na 47 odsto, Rumunija na 49 odsto, Slovenija na 80 odsto, a Hrvatska na dve trećine. Dispariteti unutar regiona su, međutim, različiti. U Srbiji su veći - odnos je 2,9 prema jedan. U Sloveniji i Hrvatskoj su 1,5 i 1,8 prema jedan. Najveće regionalne ekonomske razlike su u Rumuniji, 3,8 prema jedan.

U prevodu, razvijeni regioni, Beograd i Vojvodina, tri puta su bogatiji od juga i istoka. Zakoni slabo motivišu nerazvijene da se "popnu" na lestvici, a posebno su "uljuljkani" zbog činjenice da imaju siguran transfer iz republičkog budžeta. Novac koji dobijaju, dovoljan im je za isplatu plata, tako da o kapitalnim investicijama i privlačenju ulagača ne razmišljaju mnogo.

Šef projekta u Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju GIZ, Aleksander Grunauer, smatra da taj model nije dobar.

"Do sada su nerazvijene opštine nacionalnom kategorizacijom svrstavane u takozvana devastirana područja i one su imale privilegovane pristupe nacionalnim transferima. Dobijali su više novca, a mogli su da računaju i na jeftinije pozajmice. U redu je da se siromašnima pomogne. Međutim, taj sistem preraspodele sredstava ima grešku", kaže Grunauer.

Kako kaže Grunauer,  greška je u tome što se na taj način lokalne vlasti stimulišu da se ne ponašaju odgovorno, jer se "srozavanje" opštine na nivo devastirane nagrađuje većim transferom sredstava iz republičkog budžeta.

  • V

    19.08.2016 17:25
    -
    Problem je s kim se Vojvodina u ovom slucaju poredi. U poredjenju sa Juznom Srbijom pa naravno da je razvijena, taman posla da nije, ali do pre 20ak godina, Vojvodina je bila po razvoju na nivou Hrvatske, a gde je danas u odnosu na Hrvatsku? Novosadjani, nekad ste imali plate nesto manje od Rijecana a na slicnom nivou kao Zagrepcani i znatno iznad Beogradjana. Kolike su vam danas plate i kako se sada rangirate u odnosu na Zagrepcane i Beogradjane? O vasim novcanicima se radi.
  • Vojvodjan

    18.08.2016 20:01
    -
    Vojvodina mora biti razvijeni region iz istorijskih i drugih razloga. Morala bi biti bogatija i od Beograda, kao što u Italiji je sever bogatiji od Rima. No, Vojvodina je jedva ponovo svrstana u razvijene regione i to samo zato sto je juzna Srbija zaista dibidus. Vojvodina je potpuno osiromasena, opljackana i ponizena i iako najvize izvozi, a uvozi manje od Beograda, ipak zivi znatno losije. Nesto u toj racunici ne štima, a Vojvodjani ćute i trpe
  • Norma Lan

    18.08.2016 14:14
    Statistika...
    A da probamo drugačije: izbaciti JP i državne ustanove, uporediti samo privredu prema broju stanovnika!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.