Banke časte i loše klijente

Narodna banka Srbije od 1. oktobra omogućiće bankama da lakše i po povoljnijim uslovima odobravaju kredite jednom delu klijenata koji do sada nisu mogli da se zaduže ili su uzimali pozajmice po znatno većim kamatama od uobičajenih.

Kako navode "Novosti", bankari će samo za zajmove koji se ne otplaćuju redovno izdvajati poseban novac, odnosno rezervaciju za rizik, dok za ostale obaveze koje se regularno izmiruju neće biti tog nameta. To će omogućiti bankama da se rasterete i da odobravaju kredite i klijentima koji su bili problematični.

Ukoliko klijent redovno otplaćuje ratu za gotovinski kredit, a kasni po kreditnoj kartici, banka će dodatna sredstva izdvajati samo za karticu a ne i za keš pozajmicu kako je do sada bio slučaj.

Profesor Beogradske bankarske akademije Branko Živanović je rekao da bi ta odluka jednoj grupi građana donela olakšanje jer bi došli brže do novca, ali onim manje opreznim bi to stvorilo mogućnost novog zaduženja.

Banke su do sada zbog kašnjenja duže od dva meseca po kreditu, koje je evidentirao Kreditni biro, odbijale klijente da se ponovo zadužuju, iako su izmirili obaveze. Zabrana je trajala do tri godine, za zajmove, i do godinu dana za kreditne kartice.

Sa novim propisom ta situacija bi se promenila i "loši" klijenti bi mogli da se zadužuju, iako su u bazi Kreditnog biroa.

Teme

banke
  • Kaligula

    26.09.2016 13:36
    Ne moraju tu banke nista da procenjuju kad one same dobijaju novac od drzave. To je samo beskonacan proces pranja para i bogacenja na nasoj grbaci. Malog kruga hostaplera i malo sireg kruga d..lizaca...
  • easy money

    26.09.2016 11:39
    Obećanje-radovanje
    Banke nikog ne časte, nego pažljivo procenjuju rizik, i najčešće preteruju u tome, kriju se iza procedura, kako bi njihove zaposlene malo manje bolela glava.
    Da li bi vi prijatelju koji se kod vas zajmio na sitno nekoliko puta i nije sve vratio-malo je kasnio po jednoj pozajmici, tek tako, bez razmišljanja, pozajmili novu turu para?
    Sve je stvar dogovora i procene rizika. Banke dobijaju priliku da ne povećavaju rashode i stvar je poslovne politike da li će rizičnije ili opreznije da plasiraju kredite. Ono što se dobije sa jedne strane, može se lako proćerdati s druge.
    Novinari opet "pale" zadužene do guše, ne razumem zašto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija