Naled: Ozvaničiti da kupac nekretnine plaća porez na prenos

Porez na prenos apsolutnih prava po zakonu je u obavezi da plati prodavac, ali u 99 odsto slučajeva plaća ga kupac u iznosu od 2,5 odsto vrednosti nekretnine, ukazala je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).
Naled: Ozvaničiti da kupac nekretnine plaća porez na prenos
Foto: Pixabay
To udruženje se zalaže da se izmenama Zakona o porezima na imovinu potvrdi da je obveznik ono lice koje u praksi zapravo i plaća ovaj porez, a to je kupac.  
 
Izmene zakona iniciraće Savez za imovinu i urbanizam koji je danas konstituisan kao novo radno telo NALED-a, a okuplja 21 člana NALED-a iz redova privrede, lokalnih samouprava, udruženja i javnih institucija.  
 
"Imovina i urbanizam su oblasti u kojima je trenutno najintenzivniji rad na kreiranju regulatornog okvira. Predstoje nam izmene zakona o planiranju i izgradnji, stečaju, izvršenju i obezbeđenju i usaglašavanje sektorskih propisa koji se naslanjaju na novi Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova", kazala je savetnica za saradnju s privredom u NALED-u i koordinatorka Saveza Jasmina Radovanović.  
 
Ona je ocenila da je neophodno i unapređenje procedure eksproprijacije, urbane i ruralne komasacije, konverzije, restitucije i ozakonjenja objekata kako nerešeni imovinski odnosi ne bi ometali realizaciju investicija i razvoj privrede.  
 
Savez za imovinu i urbanizam NALED-a smatra da je urgentno rešavanje procedure podnošenja poreskih prijava za imovinu i prenos apsolutnih prava. Od 1. jula građani i privreda ove prijave podnosiće preko javnih beležnika i uštedeti značajno vreme jer više neće morati da odlaze na šaltere Poreske uprave, lokalne poreske administracije i katastra.  
 
Lokalne samouprave okupljene u Savezu su istakle značaj komasacije (ukrupnjavanja parcela) za razvoj poljoprivrede i kreiranje prilika za privlačenje novih ulaganja. Regulisanje komasacije za njih je značajno jer se posebno u centralnoj Srbiji taj postupak retko sprovodi kako zbog komplikovane procedure tako i zbog visokih troškova za gradove i opštine, naveo je NALED.  
 
Savez za imovinu i urbanizam je peta tematska radna grupa u okviru NALED-a koja okuplja privredu, lokalne samouprave i organizacije zainteresovane za unapređenje zaštite imovine i prava na imovin i definisanje reformi u cilju podsticanja ekonomskog razvoja. U prethodnih četiri godine fomirani su i savezi za fer konkurenciju, e-upravu, hranu i poljoprivredu i zdravstvo.
  • Мунгос

    31.05.2018 14:53
    Одувек је било да порез на промет некретнине плаћа онај за кога је договорено у уговору. Уопште није важно да ли је продавац или купац. И до сада није никад испао спор због тога. Нека је купац плаћао, можда је продавац тражио лову чисто, можда је купац успео погодбом да мало смањи ту цену, па му плаћање пореза дошло као да је на позитивној нули. Или није тако, зашто тај фамозни НАЛЕД брчка тамо где му није место. Ко је поставио ту пиштољску организацију да доноси законе? Влада?
    Нашла се нека организација НАЛЕД, сумњивог порекла и интегритета, па мути воду, мути. У овом случају, само да би се нешто мењало. (Лов у мутном).
    Зар српска Влада нема неког стручњака да јој напише закон, него ангажује овакве паразите. Вероватно има, али не сме ништа да уради самостално. За Устав мора да пита неку Комисију из Уније па је унија поставила контролора названог НВО Милан Антонијевић, а за обичне законе НВО НАЛЕД.
    Па наравно да нема смисла да Влада пише законе, а онда им дође НАЛЕД и у име Уније каже да то треба мењати, мењати. Значи једноставно решен проблем – пустиш НАЛЕД да пише из цуга. Па онда у при преговорима о поглављу, Унија прихвати закон, зна да је писан уз њену контролу преко НАЛЕДА. Могао би Повереник да се мало распита, па да објави колико Влада плаћа НАЛЕДА. Па да нама доле пажљиво и са тактом саопшти износ.
    То што је закон лош и представља саботажу друштва и исцрпљивање грађана, можда је то Унија и желела, ко зна?
  • milicica

    31.05.2018 13:32
    samo izmisljate
    Vama je jedino vazno da izmislite nove nacine da bi kroz razne komisije i izmisljotine dobili prilike da jos vise zaradite udarajuci po najnemocnijima u ovom slucaju kupcima. Kupila sam nekretninu i naravno platila porez na apsolutna prava jas pre osm godina ali nisam uknjizila jer govnar i bitanga od investitora iako je sve placeno nije trazio upotrebnu dozvolu iz nekog inata i niko mu ne moze nista i jos se hvali da ih podmicuje i dalje gradi a meni skace pritisak.
  • Maja

    31.05.2018 13:01
    Ono što treba, ne rade...
    Ovo sa plaćanjem poreza na prenos nepokretnosti je ogroman propust Vlade i Skupštine. Skoro svake godine nešto menjaju u porezima, a nikako da isprave kardinalnu grešku. Sa jedne strane se kupac nepokretnosti oslobađa plaćanja za kupovinu prvog stana, a sa druge obaveza glasi na prodavca???
    Ali, verovatno će im trebati još godinu'dve da "ukapiraju" nelogičnosti "zakona"!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.