Microsoft lider na tržištu, prvi put ove decenije

Tržišna vrednost Microsofta premašila je vrednost Apple-a prvi put u ovoj deceniji.
Microsoft lider na tržištu, prvi put ove decenije
Foto: Pixabay
Cena akcije tog softverskog diva u poslednje vreme raste, dok je deonica Apple-a pod pritiskom zbog naznaka usporavanja rasta prodaje ajfona.
 
Akcija Microsofta porasla je u petak 0,6 odsto, na otprilike 11 dolara, pa je njegova tržišna vrednost dosegla 851,2 milijarde dolara.
 
S druge strane, cena dionice Appla pala ja 0,5 odsto, na 178 dolara, pri čemu je njegova tržišna vrednost skliznula na 847,4 milijarde dolara.
 
Apple je godinama najveća američka kompanija po tržišnoj vrednosti, a ispred Microsofta probio se 2010. godine, kada je taj softverski gigant bio pod pritiskom zbog slabljenja potražnje za PC-jem, dok je Apple bio u zamahu, delimično zahvaljujući rastu prodaje pametnih telefona ajfon.
 
Cena deonice Apple-a potonula je skoro 20 odsto od početka ovog meseca, kada je kompanija objavila procene prodaje tokom tekućeg tromesečja koje su manje nego što su analitičari očekivali.
 
Kako je to izazvalo strahovanja ulagača od slabljenja prodaje ajfona, najvažnijeg proizvoda tog tehnološkog diva, cena deonice oštro je pala, pri čemu je Apple na vrednosti izgubio više od 250 milijardi dolara.
  • Marko

    03.12.2018 11:00
    @Bob Rock
    Što se tiče toga da su uništili Nokia-u i na kraju i Windows Mobile (koristio i mislim da je najbolji telefon koji sam ikada imao) tu se slažemo i to im ne mogu zaboraviti.

    Što se tiče Win10 tu se ne slažemo, OS je odličan, i za razliko od Win8 koji je bio napravljen da izgleda kao mobile, ovaj ima klasičan izgled. Radi odlično. Update možete apsolutno kontrolisati (u PRO verziji, kao i na svim starijim varijantama).

    Što se tiče ponude, ponuda je odlična, ne razumem na šta mislite? Surface uređaji su najbolji uređaji u svojim klasama, a ponuda softwera nikad bolja. Korisnici su mahom zadovoljni, mada teško je reći jer ko je konkurencija Microsoftu?
  • Bob Rock

    03.12.2018 01:07
    @BlasteR
    Od kako je Satya Nadella na čelu, možda dobro zarađuju, ali su im proizvodi katastrofa. Čovek je samo u Cloudu, a Windows 10 je gori, oduzeli slobodu da instaliramo apdejt kako mi želimo, što je samo jedan detalj uz generalno loše performanse i slabiju pouzdanost sistema.

    Pored toga, otpustili su gomilu ljudi i odustali su od mnogih svojih proizvoda i servisa. Ubili Nokiu. Uključujući i Windows Phone/Windows 10 mobile, a Windows 10 izgleda kako izgleda baš zbog Windows 10 mobila, i to bi mu bila jedina prednost, time su mogli da daju svima domaći zadatak - operativni sistem na svim platformama (barem prividno, što se korisnika tiče).

    Sa Nadellom su možda i uspešni, ali ne zahvaljujući boljoj ponudi i zadovoljnijim korisnicima.
  • BlasteR

    02.12.2018 18:52
    Microsoft Loves Linux
    Odkako je Satya Nadella dosao na mesto CEO-a Microsoft-a, sve vise ih cenim. Bravo za MS!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.