Vođenje poslovnih knjiga i 1.500 evra

Usluge računovođe paušalca će od sledeće godine koštati najmanje 50 evra mesečno, a za mala pravna lica - 400 evra.
Vođenje poslovnih knjiga i 1.500 evra
Foto: Pixabay
Ovo važi za sve one koji su angažovali člana Računovodstvene komore Srbije. Ova asocijacija je usvojila Pravilnik o polaznim osnovama za vrednovanje računovodstvenih usluga u Srbiji. Cilj je da se podigne poverenje u rad ove struke, ali i da se uvede red.
 
Pravilnik će primenjivati članovi Komore, ali su oni u obavezi da primenjuju i Etički kodeks i sve važeće zakonske i podzakonske propise.
 
- Želimo da država da podršku za podizanje nivoa ove važne profesije, kao i da se Zakonom o računovodstvu uredi ko može da vodi poslovne knjige - kaže Snežana Mitrović, predsednica Računovodstvene komore.
 
Danas se u praksi dešava da vrednost računovodstvenih usluga obaraju upravo neprofesionalne i nestručne računovođe, zato što ovaj posao može da radi bilo ko. Od takvog rada najviše štete ima država, dodaje ona.
 
Vođenje knjiga za srednja pravna lica mesečno će koštati 1.000, a za "velike" - 1.500 evra. Obračun zarada po zaposlenom članovi Komore će naplaćivati pet evra. Pravilnik računovođama ostavlja odrešene ruke da delimično koriguju početne cene. Prilikom ugovaranja vođenja poslovnih knjiga mogu u određenoj, manjoj meri, odstupati od utvrđene cene, u zavisnosti od obima posla.
  • Benjamin Kajzer

    19.11.2022 02:09
    zabavno je citati komentare
    Bas sam se lepo ismejao citajuci komentare od kojih su neki prerasli u polemisanje na temu o kojoj komentatori ocigledno pojma nemaju.
    Srpski specijalitet ili jos bolje bolest u sve se razumeju i o svemu smatraju da imaju puno pravo da komentarisu !!
  • Sladjana

    16.12.2018 12:23
    racunovodstvene usluge
    Draga moja volela bih te zaposliti kao uterivaca dugova.Ko to mislis da ce da plati 400 evra za mikro i 50 evra za pausalca ?Pausalac ne treba da vodi knige vec da sabira promet da ne prekoraci 6.000.000,00 din kroz knjigu KPO.Ovo govori neko ko je mnoooogooo daleko od prakse.Rekla bih lepi snovi moji ali nije tako,,kad mu kazes 150 evra kao da mu oko vadis a tek 400 bilo bi ravno bubregu i dzigerici.
    Iz iskustva i prakse tolikooo
  • Jovana

    14.12.2018 13:16
    @Paušalac, van zakona si!
    "Na pocetku godine dobijes izvod sa 4 fiksne cifre"
    Po tvom priznanju, plaćaš samo tri doprinosa i porez na paušalni prihod...
    A ne plaćaš informatiku, ekologiju, građevinsko zemljište, čistoću...
    Ali, ne brini se, kad budeš zatvarao radnju sve će te to dočekati. Sa kamatom.
    Toliko o tvom "znanju" o vođenju knjiga...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.