Grad Bor RTB-u otpisuje 1,44 milijarde dinara duga

Članovi gradske vlade u Boru podneli su formalni predlog za otpis oko 1,44 milijarde dinara duga Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor prema Gradu.
Grad Bor RTB-u otpisuje 1,44 milijarde dinara duga
Foto: Pixabay
Taj dug je nastao pre nego što je kineski Zijin preuzeo 63 odsto vlasništva u borskoj kompaniji, a konačnu odluku o otpisu treba da donesu odbornici gradske Skupštine u kojoj većinu ima Srpska napredna stranka (SNS).
 
"Ovaj predlog predstavlja formalizaciju usvojenog Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR)", navodi se u obrazloženju.
 
Odluku o UPPR-u doneo je 2016. godine Privredni sud u Zaječaru, čime su RTB-u otpisani dugovi u iznosu od 56,7 milijardi dinara, dok je imovina preduzeća procenjena na 16,22 milijarde. RTB je odlukom Vlade Srbije proglašen za subjekt privatizacije od strateškog značaja, a krajem prošle godine većinski vlasnik borskog kombinata bakra postala je kineska kompanija Zijin.
 
"Otpis duga RTB-a nije srećno rešenje za grad, jer bismo tim novcem gotovo u potpunosti pokrili dugove javnih preduzeća, ali nas je Vlada dovela pred svršen čin, pa je doneta politička odluka na sednici Skupštine opštine Bor", rekao je ranije jedan visoki član SNS-a koji je želeo da ostane anoniman.
 
Predsednik Narodne stranke u Boru Dragan Marković rekao je da je odluku o otpisu duga RTB-a vidi kao primer koliko država pokazuje brigu o Boru.
 
"Ova odluka pokazuje da državu nije briga za Bor i da se gledaju samo partijski interesi. Mora da se usliši ono što naloži predsednik ili premijer i oni su izvođači 'svih radova' i naših sudbina", rekao je Marković.
  • Zivan

    23.01.2019 21:27
    Ako su poreski obveznici Srbije platili oko 900 miliona evra dugova RTB Bor, red je da i građani ovog gradića prihvate delić, 12 miliona evra, obaveza. Od aktivnog i profitabilnog rudnika dobijaju mnogo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija