"Potop" Agrokora je i pitanje odgovornosti privatnog sektora

Slučaj potopa najveće kompanije u regionu Agrokor otvara pitanje odgovornosti privatnog sektora i da li su naše kompanije spremne da se menjaju, rečeno je na Kopaonik biznis forumu.
"Potop" Agrokora je i pitanje odgovornosti privatnog sektora
Foto: Screenshot
Na to je ukazao predsednik Atlantik grupe Emil Tedeski na panelu "Poslovanje na Balkanu - prednosti, nedostaci, preporuke", gde je istakao da moramo priznati da postoji "greh" i odgovornost svih pripadnika elita, pa i poslovne i preduzetničke elite, pored "greha" onih koji upravljaju javnim resursima.
 
"Privatni sektor je nedovoljno jak i nedovoljno obrazovan i nedovoljno svestan i neumrežen, nedovoljno zreo", istakao je Tedeski za završnom panelu trećeg dana Kopaonik biznis foruma.
 
Kaže da smo svi u regionu skloni kuknjavi i prebacivanju krivice.
 
"Privatni sektor bi trebalo prvi da afirmiše tezu da biti patriota znači plaćati porez i biti odgovoran privrednik i vraćati deo profita tamo gde se stvara."
 
Tadeski je istakao, takođe, da privrednici u regionu treba da budu svesni da nijedna kompanije neće biti održiva bez međusobnog povezivanja, ukrupnjavanja, transformacije i ulaganja u nove procese.
 
"Fortenova - novo ime za Agrokor, moramo se baviti fenomenom odgovornosti i ko je odgovoran zašto što se dogodilo u najvećoj regionalnoj kompaniji. To je privatna kompanija i ako je moguće da se dogodi takav potop i gubitak od 2,5 milijarde evra, moramo se pitati o odgovornosti privatnog sektora", naveo je Tedeski.
 
Kako kaže, u slučaju Agrokora se dogodila ogromna havarija jedne privatne kompanije i svi smo se u prethodnom periodu bavili "rekonstrukcijom Titanika" sa željom da njegovo potonuće ne izazove poremećaje na tržištu u regionu.
 
"Ko je bilo šta javno progovorio o tome? Jer, niko ne želi da govori o svojim greškama. Malo je kompanija spremnih da se menjaju", naglasio je Tedeski.
 
Srpski privrednik Zoran Drakulić je, komentarišući slučaj propasti Agrokora, rekao mu nije žao Ivice Todorića, jer je on znao šta će se desiti, a nije razgovarao sa svojim partnerima. Da je na vreme reagovao svi bi izgubili po 10 odsto, dodao je Drakulić.
 
On je kazao da ako bi se upravljanje zemljom poverilo privrednicima na četiri godine da bi je sigurno pogurali napred, a "ne bi uzeli ni kinte".
 
Finansijski direktor MK grupe Dušan Radičević je govoreći o problemima ekonomija u regionu rekao - ako je neko ispred vas morate da trčite brže da biste ga stigli.
 
"Moramo da rastemo stopama većim od pet odsto da bi stigli razvijenije zemlje. Zatim da usklađujemo regulative sa EU i evropskim standardima, ali ne zbog EU", poručio je Radičević.
 
Istakao je da se privatni sektor pokazao kao sektor koji efkasnije upravlja resursima od države.
 
Radičević je ukazao da privatizacija nije do kraja rešena u svim zemljama regiona i da je imala negativan kontekst - "dolaze stranci, privatnici i tajkuni koji će upropastiti firme i slično".
  • Dejan

    07.03.2019 10:54
    Dil
    Ajd ovako narodski da svi razumeju, Agrocor odnosno ivica todoric nije smeo da ulazi u dil sa evropskim bankarima jer tu sledi odmazda, usao je u dil sa rujama odnosno sa ruskom mafijom, oni mu udelili kredit, znali unapred ceo scenario jer ni teoretski nije moglo sve ekonomski da prodje, sledio je pozorisni bankrot i sper banka satro kupuje dug i sve oko Agrocora ! Kako legalno i na finjaka da udjete na trzite, evo lepo ovako a posle moze da se raspravlja na forumuima uz kafu oko detalja !!!
  • marko

    07.03.2019 10:31
    Nema tu ništa neobično: u kapitalizmu ili radiš pametno, ili propadaš.

    Ovaj što bulazni o "vraćanju dela profita tamo gde se stvara" i "patriotizmu poreza" samo hoće da pokupi jeftine poene među širom publikom.

    Drakulić i Radičević su izgleda i rekli ponešto pametno ali tanjug nije našao za shodno da im da više prostora u članku - valjda je bilo važno potpirivati narod pričama o "vraćanju profita".

    P.S.
    Za redakciju: zašto prenosite vesti tanjuga? oni su 1/1 propagandna mašina, ne vrede prostora na vašem sajtu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.