Pojedini bankari uvode nove odredbe ugovora za kredite u francima i dižu kamate

Pojedini bankari uvode sporne odredbe ugovora za kredite u francima, pa umesto zakonske nude maksimalne stope, čime kamatu podižu i 20 odsto.
Pojedini bankari uvode nove odredbe ugovora za kredite u francima i dižu kamate
Foto: Pixabay

Uvode sporne odredbe ugovora suprotne leks specijalisu i traže da dužnici potpišu ugovor o konverziji odmah po dolasku u banku, na prvom sastanku po dobijanju ponude, pišu Novosti

Poseban zakon predviđa otpis 38 odsto glavnice i konverziju duga u evro, a na snagu je stupio 7. maja. Bankama je propisano da u roku od 30 dana klijentima dostave novi ugovor, sa novom računicom i otplatnim planom. A dužnici, potom, za 30 dana da se izjasne da li prihvataju konverziju.

Zakonom je određeno da se konverzija radi po kamatama koje su u ponudi za stambene kredite u evrima bile 31. marta. Ovaj datum se u specijalnom zakonu uzima kao preseka određivanje novih kamatnih stopa nakon izvršene konverzije. Ali, kako je propisano, kamate ne smeju da budu više od 3,4 odsto plus šestomesečni ili tromesečni euribor za varijabilne, odnosno četiri odsto za fiksne stope. To znači da samo banke, koje 31. marta nisu u ponudi imale stambene kredite u evrima, mogu da primenjuju maksimalno propisanu kamatnu stopu.

Pojedine banke su to zloupotrebile i klijentima nude maksimalnu stopu, iako su poslednjeg dana marta u ponudi imale stope koje su bile za pola procenta niže. Dalji obračun urađen je valjano, ali je sigurno da bi nova rata dužnicima bila manja da je banka primenila odgovarajuću, nižu, stopu.

Ponudu je poslalo svega pet-šest banaka. U ugovorima koje dužnicima nude tri banke, postoji i sporni "član četiri" gde se navodi sledeće:

"Ponudom za konverziju duga prihvaćenom od strane korisnika kredita i zaključenjem ovog ugovora o konverziji, ugovorne strane saglasno konstatuju da nemaju međusobnih potraživanja osim onih predviđenih ugovorom o konverziji".

  • Imena

    27.05.2019 16:25
    & Prepametni Branko
    Imena banki koje rade ovo što je napisano u tekstu treba da se objave, kako bi bile prijavljene nadležnim institucijama. A po tvom bi bilo, ako sam u jednoj uzeo kredit, u drugu bih trebao da odem i potpišem ugovor..
  • SoGe

    27.05.2019 10:41
    Imena
    Societe Ženeral banka ima sporan član 5. + kamata je veća.
  • Branko

    26.05.2019 23:48
    @ Imena
    Pa, ako zelis imena, onda valjda banaka, a ne banki i ako si pismen kao sto se moze zakljuciti iz komentara bolje ni nemoj da ides u bilo koju banku, izmedju ostalog, vec posalji decu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.