Da zaustave odliv radnika, Rumuni povećali plate 16, a Bugari 13 odsto

Poslednjih godinu dana Rumunija je povećala plate za 16 odsto kako bi zaustavila odliv radne snage i podstakla dolazak stranaca, pokazuju novi podaci evropske statističke agencije Evrostat.
Da zaustave odliv radnika, Rumuni povećali plate 16, a Bugari 13 odsto
Foto: 021
U martu ove godine prosečna bruto plata u Rumuniji bila je 1.062 evra, a ta zemlja spasonosnu radnu snagu potražila je u Pakistanu. Vlasti dveju zemalja nalaze se pred potpisivanjem posebnog sporazuma koji će omogućiti hiljadama Pakistanaca posao vozača, lekara, informatiičara i građevinskih radnika.
 
Rumunski predstavnik u Pakistanu Niculaiea Goia obavestio je pakistanske vlasti da će Rumunija u sledećih nekoliko godina morati da dovede čak milion radnika iz različitih zemalja kako bi pokrila lokalni deficit radne snage.
 
Slične brige zaokupljaju i bugarske poslodavce, gde su za godinu dana plate porasle oko 13 odsto, a prema Evrostatu, treća po visini plata je Slovačka (oko devet odsto), a tik do nje su Slovenija, baltičke zemlje i Češka, gde su za godinu dana plate porasle oko osam procenata.
 
"Širi se krug zemalja s mesečnom bruto platom većom od hiljadu evra pa su takvu platu u martu, prema do sada raspoloživim podacima, imale Slovenija (1.752 evra), Poljska (1.201 evro), Hrvatska (1.184 evra), Slovačka (1.143 evra) i Rumunija (1.062 evra), a slede ih Crna Gora (765 evra), Bosna i Hercegovina (714 evra) i Bugarska (638 evra)", navode analitičari Hrvatske privredne komore.
 
Cena sata rada u Hrvatskoj je u godini dana porasla oko pet odsto, što je upola više od proseka EU i kretanja na zapadu EU, ali manje nego u poredivim tranzicijskim zemljama koje takođe vape za radnicima i spas traže u Pakistanu, Vijetnamu, Šri Lanki, Nepalu, Turskoj i Kini.
  • Gile

    20.06.2019 09:44
    Srpska kletva iliti kad nekom ne želiš dobro je "Dabogda ti dete radilo u Stylos Group-u!!!!Nadam se da ćete ovo objaviti pošto baš i ne smete puno pominjati ovu mafijašku firmu gde plata kasni 20 meseci ali zato za blindirane mečke mora da ima...
  • Obavezno

    19.06.2019 10:46
    To će da ih spasi.
  • Lazo

    19.06.2019 09:38
    Zašto samo 16%?
    Nije mi jasno samo kako su to povećali plate? Sastala se Vlada i podigla plate? A što su povećali plate samo 16%? Što nisu za 800% kad je već to samo pitanje jednog sastanka Vlade, a ova naša neće u inat i treba da izaberemo neku drugu Vladu koja će održati sastanak i dići plate na 2000 EUR u proseku jednom uredbom. Tako bi onda i mi rešili problem odliva mozgova preko noći.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.