Sindikat: Dobru volju Vlade Srbije možda ojača približavanje izbora

Predsednik sindikata UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković rekao je da je moguće da će za narednu godinu biti povećana minimalna cena rada sa oko 27.280 dinara na 33.000 do 34.000 dinara, koliko traže sindikati, jer će "dobru volju Vlade Srbije ojačati približavanje izbora".
Sindikat: Dobru volju Vlade Srbije možda ojača približavanje izbora
Foto: Pixabay
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je utvrdio i pre početka pregovora i van svake procedure objavio da će minimalna cena rada biti oko 30.000 dinara, što znači da će tu cenu ponuditi i Vlada Srbije, ali će se u pregovorima možda povećati jer će njenu dobru volju ojačati približavanje izbora", rekao je Stojiljković.
 
Ocenio je da dobru volju Vlade možda ojača i činjenica da se prostor Srbije prazni i da ljudi neće da rade za platu koja ne obezbeđuje ni minimum egzistencije.
 
Ukoliko ne bude postignut dogovor o minimalnoj ceni rada između socijalnih partnera, reprezentativnih sindikata, Unije poslodavaca i Vlade, konačnu reč će, kako je rekao Stojiljković, ipak dati Vlada Srbije.
 
On je podsetio da je pre godinu dana postignut zajednički stav između Vlade Srbije, sindikata i poslodavaca da se za dve godine minimalna zarada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom koja sada iznosi oko 36.000 dinara, što je još jedan argument u prilog povećanju koje zahtevaju sindikati.
 
Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je da minimalna cena rada za sledeću godinu treba da se poveća za 15 do 18 odsto, na oko 34.000 dinara, da bi se 2021. godine dostigao dogovoreni cilj da se minimalna zarada izjednači sa minimalnom porošačkom korpom koja će poskupeti na oko 40.000 dinara.
 
"Mislimo da je to realno povećanje jer svako drugo ne bi omogućilo da se dostigne dogovoreni nivo", rekao je Mihajlović.
 
Član Socijalno-ekonomskog saveta Nebojša Atanacković ocenio je da bi svako povećanje minimalca iznad očekivanog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,5 odsto i rasta inflacije od oko 1,5 odsto, što ukupno iznosi oko pet do šest odsto, bilo nerealno ako država to na neki način ne kompenzira.
 
"Povećanje iznad realnog iznosa ne može da padne isključivo na teret privrede. Prošle godine kada je povećana minimalna zarada poslodavci su oslobodjeni nameta koji se zove porez na nezaposlenost", rekao je Atanacković.
 
Privreda je, prema njegovim rečima, preopterećena dažbinama i ne treba se pitati zašto nema privatnih investicija i većeg rasta BDP. Istakao je da će rast minimalnih zarada pogurati rast i ostalih plata što je takođe trošak za poslodavce.
  • glasacete

    08.08.2019 10:10
    Glasacete vi za njih i bez da vam povecaju plate, pa znamo se. Zapravo treba jos da vas zgaze, tako cete ih jos vise voleti.
  • Gradjanin

    08.08.2019 09:27
    Vratićiem mi to sa kamatom
    Svako povećanje je dobro ako je na zdravim ekonomsko političkim osnovama. Sačekajte kraj izbora i skok cena svih režija koje su do sada bili zamrznute, a vi opet niste mogli kupiti i šparati ni 5 evra jer se....nema. Toliko nam je dobro.....dakle, od aprila,maja, sledi povećanje svega. Živeli.
  • Osoba M

    08.08.2019 07:20
    U svakoj normalnoj ekonomiji rast plata znaci i povecanje kupovne moci, sto zauzvrat potpomaze nazad tu ekonomiju. Medjutim, kad je dupe glednije od pameti, ne razmislja se o tome...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.