Tržišni inspektori 30 puta bili tajni kupci, na delu uhvatili i "divljeg" trgovca stanovima

Oko 30 puta su tržišni inspektori za pet meseci tokom prošle godine od početka primene novog Zakona o trgovini imitirali potrošače, kupovali robu ili usluge fizički i u onlajn prodavnicama kako bi na delu "uhvatili" trgovce koji neregularno posluju.
Tržišni inspektori 30 puta bili tajni kupci, na delu uhvatili i "divljeg" trgovca stanovima
Foto: Pixabay
Kako u resornom ministarstvu saznaju "Novosti", to je okviran broj izdatih naloga za nadzor preko prikrivene kupovine jer se ne vodi odvojena evidencija za ovu metodu, koja je samo jedna od predviđenih za suzbijanje neregistrovanog rada, odnosno sive ekonomije u prometu robe i usluga.
 
Ovaj instrument je najviše primenjivan kod prodavaca tekstila, posrednika za izdavanje nekretnina, kamenorezaca, auto-mehaničara, auto-limara, pružalaca usluge ugradnje prozora, dok ugostiteljske objekte kontroliše turistička inspekcija.
 
Među onima koji su u prekršajima uhvaćeni je i jedan posrednik za izdavanje stanova koji se oglašavao preko društvenih mreža. Tržišni inspektor se kao tajni kupac odazvao na njegov oglas preko mejla, dogovorili su susret, a na sastanku su ga dočekali inspektori koji su ga legitimisali, pišu "Novosti". Utvrđeno je da posreduje u prometu nekretnina bez licence.
 
Mirjana Damjanović, načelnica Odeljenja za kontrolu prometa i zaštitu potrošača u Ministarstvu trgovine, otkriva za "Novosti" da se metoda prikrivene kupovine koristi samo u slučaju osnovane sumnje da neko radi neregistrovano ili da prodaje robu i usluge, a ne izdaje račune.
 
"To je izuzetno sredstvo u inspekcijskom nadzoru i primenjuje se ako se na drugi način ne mogu obezbediti potrebni dokazi", kaže Damjanović i dodaje da ovo obezbeđuje nedvosmisleni dokaz da je neko nudio robu, a da nije bio ovlašćen za to ili da nije izdao račun. 
 
Mogućnost prikrivene kupovine koriste inspektori tržišne, turističke i saobraćajne inspekcije, a primena se očekuje i u drugim sektorima u kojima je ovakav način prikupljanja dokaza potreban. 
  • Valjda za narod prvo

    13.02.2020 09:50
    Zabole inspektore za ugrožene
    Pa prvo bi valjda trebali da kontrolišu oblasti gde je narod ugrožen a ne samo porezi, ispravnost hrane, medicinsku pomoć ljudima i životinjama, brigu o ugroženima tj centre za socijalni rad, i upravnike zgrada koje je zakon učinio praktično nesmenjivim !!!!

    A internet ponuda je namerni haos koji niko ne kontroliše za interes naroda, preko interneta je nemoguće nešto naći jer mnogi posrednici namerno stavljaju nevažeće oglase da bi privukli poziv i nudili nešto drugo dok ne postoji evidencija o stvarnoj ponudi, a stari oglasi se ne brišu.
  • Ivan Orsov

    13.02.2020 06:52
    Beograd
    U Beogradu ovi sto prodaju LED diode preko Facebuka treba sve pohapsati. Uvale ti skart robu jos ti prete ako trazis nazad pare. Ajde inspekcijo.
  • Jakov

    13.02.2020 06:35
    A ove sto grade zgrade po parkovima i sto seku po Fruskoj Gori, kad ce njih da uhvate?Kad?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.