Koliku inflaciju očekuju finansijski sektor i privreda u Srbiji?

Kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede nastavila su da se kreću u granicama cilja 3±1,5 odsto.
Koliku inflaciju očekuju finansijski sektor i privreda u Srbiji?
Foto: Pixabay
Inflaciona očekivanja finansijskog sektora za godinu dana unapred ostala su na nivou iz marta od 2,0 procenata, dok su očekivanja privrednika snižena u odnosu na mart i iznose 1,8 posto, pokazali su rezultati aprilske ankete Narodne banke Srbije,
 
Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve godine unapred, ona su ostala nepromenjena u odnosu na mart, i kod finansijskog sektora iznose 2,5 procenata, a kod privrede 2,0 odsto.
 
"Postignuta usidrenost inflacionih očekivanja doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog ekonomskog rasta", kažu u Narodnoj banci.
  • barbara

    22.05.2020 14:56
    psihijatrija
    "quand les pauvres n'auront plus rien à manger, ils mangeront les riches"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.