Radosavljević: Srbija za devet godina zadužena 12 milijardi evra

Javni dug Srbije je sredinom oktobra 2020. godine premašio 27 milijardi evra, uključujući i negarantovani dug lokalnih samouprava od oko 400 miliona evra, rekao je profesor fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) u Beogradu Goran Radosavljević.
Radosavljević: Srbija za devet godina zadužena 12 milijardi evra
Foto: Pixabay
"U javni dug ulaze sve one obaveze po sredstvima koja je povukla država Srbija, a ono što je potpisano, a nije povučeno, postaće javni dug tek kada se sredstva aktiviraju", rekao je Radosavljević za Betu.
 
Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je da je Srbija povukla 27 milijardi evra, a da duguje ili će dugovati narednih nekoliko godina, 50,4 milijarde evra kada sredstva budu povučena".
 
Radosavljević je rekao da se "podrazumeva da će neke obaveze u međuvremenu biti otplaćene, te svakako javni dug u budućnosti neće biti jednak prostom zbiru sadašnjeg i svih ugovorenih budućih zaduživanja".
 
"Stoga tvrdnja da će Srbija u narednim godinama dugovati 50 milijardi evra jer je u ovom trenutku dogovorila toliki nivo novih zaduživanja teško da može da se potvrdi", rekao je Radosavljević.
 
Dodao je da je, sudeći da je vlast slabo efikasna u realizaciji javnih investicija, veliko pitanje dinamike povlačenja kredita i da može da se desi kao i do sada da mnogi rokovi budu prolongirani, a sredstva nepovučena.
 
Ta računica, kako je rekao, po kojoj će Srbija uskoro dugovati 50 milijardi evra slična je računici po kojoj je Srpska napredna stranka (SNS) tvrdila da je dug Grada Beograda 2013. godine bio više od jedne milijarde evra, iako je Ministarstvo finansija potvrdilo da je dug bio oko 450 miliona evra.
 
"U ovih milijardu evra SNS je računao i sve buduće kamate i obaveze koje su vezane za otplatu kredita, a koje nisu dospele, što svakako nije u skladu sa zvaničnom metodologijom niti je uporedivo sa stvarnim stanjem javnog duga", rekao je Radosavljević.
 
Istakao je "da bez obzira na veoma prljavu i nepoštenu kampanju koju SNS već devet godina vodi i koja je puna laži o svemu pa čak i o nečemu što je lako proverljivo, opozicija treba da se bori za istinu" .
 
Prema njegovim rečima istina je u ovom trenutku da je Srbija jula 2012. kada je SNS preuzeo vlast imala javni dug 15,45 milijardi evra, a da on danas iznosi preko 27 milijardi. Za prethodnih devet godina Srbija je, kako je rekao, zadužena za oko 12 milijardi evra ili oko 2.000 evra dodatnog duga za svakog punoletnog građanina.
 
"Mislim da je to već dovoljno alarmantno, te nema potrebe da ovoj priči dodajemo i neka buduća zaduženja koja mogu, ali ne moraju da se realizuju", rekao je Radosavljević.
  • Limanac

    22.10.2020 14:40
    @Realista

    Ako ćeš da gledaš i grejs period i nepovučena sredstva - metodu koju je koristio Vučić kad je računao dug Bg za vreme Đilasa, onda ni Srbija sada nije dužna 27 milijardi, već 51 milijardu.

    Naravno, reč je o propagandi i nepoštenom prikazivanju činjenica.
    Đilas je pre neki dan izneo tvrdnju o 51 milijardi duga, ali to nije zvaničan podatak.
    Zna se šta je dug i kako se računa.

    Dakle, po metodologiji koja se zvanično koristi, Srbija je 2012 imala dug od 15,45 milijardi evra.
    Danas je taj dug 27 milijardi evra.

    Ako ćeš da menjaš metodologiju za 2012, budi svestan da je i sadašnji dug mnogo veći.
    Suština je da je AV zadužio zemlju za 11,45 milijardi evra dok u isto vreme tvrdi da je zemlju razdužio.
  • Vlada

    22.10.2020 12:56
    @Realista

    Isto što je i sa dugovanjima koje su narednjaci potpisali a nisu još povukli, to je još bonus na ovo sve.

    Nego, kakav je parizer danas?
  • Bravo

    20.10.2020 12:29
    Za sns
    Sve me sramota kako nam dobro ide-jedino nije jasno gde su sve te pare

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija