U Nemačkoj poskupeo benzin

U Nemačkoj je od nove godine benzin na pumpama poskupeo za oko 20 centi po litru, a koncept vlade o zaštiti životne sredine može doneti i nova povećanja cena goriva.
 U Nemačkoj poskupeo benzin
Foto: Pixabay
U Minhenu, na primer, litar supera E10 juče je koštao 1,19 evra, a od jutros 1,39 evra po litru. Slično je i sa dizelom kome je jučerašnja cena bila 1,09 a danas 1,26.
 
Za poskupljenje su odgovorne mere vlade koje predviđaju vraćanje poreza na dodatnu vrednost za gorivo na stari nivo od 19 odsto, a skoku doprinosi i novi takozvani CO2 pravilnik o ceni goriva. Zajedno te dve mere povećavaju cenu od 10 do 11 centi po litru, tvrde Udruženje naftne industrije i automoto klub ADAC.
 
U kojoj meri će povećanje cene naftnih proizvoda pumpe preneti na mušterije zavisi od tržišne utakmice.
 
U regionima sa manjim brojem pumpi ili na auto-putevima na klijente se prebacuje najviši iznos i tako je došlo do poskupljenja do 20 odsto.
 
„Cena benzina povećava se za sedam centi po litru, a za dizel za osam centi. Uz to dodaje se porez na dodatnu vrednost, tako da vozači moraju računati sa povećanjem od oko 10 centi po litru“, izračunao je predsednik autokluba „Mobilni u Nemačkoj“ Mihael Haberland.
 
Inače, prema planu ministra privrede Peteru Altmajeru ovo je samo početak, jer će u Nemačkoj iz godine u godinu rasti cena sertifikata za tonu CO2. Za tekuću godinu predviđena je cena od 25 evra, za iduću od 30 evra, te za godine koje slede 35, 45 i 55 evra.
 
Sertifikat dozvoljava naftnoj industriji emisiju od jedne tone CO2, a povećanje tih troškova koncerni prebacuju na potrošače.
  • Ko?

    02.01.2021 12:32
    Ja
    U Austriji 30.12. Se mogao naći dizel ispod 1 e. Naravno na auto-putu je i do 1,60
  • Nikola

    01.01.2021 21:01
    Kod nas je cena dizela 1,19 EUR/litar odavno. Znaci da je gorivo kod nas bilo skuplje nego u Nemackoj. I govori se o pvecanju cena. Apsurdno, samo je pitanje da li uzima drzava ili je to rezultat monopola? Ili mozda i jedno i drugo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija