Frilenseri u BiH u sličnom problemu kao njihove kolege u Srbiji

Frilenseri u regionu imaju slične probleme kao i njihove kolege u Srbiji.
Frilenseri u BiH u sličnom problemu kao njihove kolege u Srbiji
Foto: Pixabay
"Ukoliko prihode ostvaruju radom za inostranstvo, u obavezi su da plate 10 odsto poreza na dohodak u roku od jednog dana od primanja uplate i prijave, a u roku od pet dana poreskoj upravi", kaže za Biznis.rs Elena Babić-Đaković, osnivačica i predsednica Udruženja Frilens u Bosni i Hercegovini.
 
Uz to frilenseri u BiH su u obavezi da uplate i četiri odsto doprinosa za zdravstveno osiguranje po Zakonu o doprinosima, ali kroz tu uplatu ne ostvaruju pristup zdravstvenom osiguranju, što je sporno i diskriminiše radnike na internetu u odnosu na druge poreske obveznike.
 
"Nemaju pravo na lični odbitak, što je takođe diskriminacija u odnosu na ostale. Ukoliko sarađuju sa lokalnim klijentima poreske obaveze i doprinose uplaćuje naručilac posla po ugovoru o delu", navodi Babić-Đaković.
 
Status frilensera u BiH još nije definisan nijednim zakonom, a Babić-Đaković objašnjava da pojam samozaposlenih, pa ni frilensera, ne postoji u Zakonima o radu.
 
Okolnosti u kojima posluju radnici na internetu u Hrvatskoj su zakonski uređeniji.
 
"U Hrvatskoj frilenseri mogu da otvore preduzetnički biznis, da postanu paušalci ili da se upišu imenom i prezimenom u registar poreskih obveznika. Kako god da krenu, porezi i doprinosi se regulišu ili prema Zakonu o porezu na dohodak ili prema Zakonu o porezu na dobit. Za svaku kategoriju definisane su i kategorije doprinosa koje propisuje država. Dakle, frilenseri moraju da plaćaju i poreze i doprinose", kažu za Biznis.rs iz udruženja "Glas poduzetnika". 
  • Fiesta

    22.01.2021 20:42
    Nikako slična.
    Ovo nikako nije slična situacija. Čak i BiH ima bolji tj jasniji zakon od nas. Samo da srede tu diskriminaciju za zdravstveno i rešili su sve.

    Nekorektno je porediti ovako drastično različite okolnosti.
  • Vlada

    22.01.2021 09:08
    @Milanče
    Recimo ja imam stan koji nisam prijavio i deset godina ne plaćam porez na imovinu za taj stan.

    Naravno. Da se ne bavimo sad zastarelošću, ali ovde je prvo i prvo u pitanju krivica poreznika što te 10 godina nisu nahvatali za porez - ako država hoće te novce, nek im odbije od plate.
  • Milanče

    21.01.2021 15:38
    imovina
    Recimo ja imam stan koji nisam prijavio i deset godina ne plaćam porez na imovinu za taj stan. Sad me neko otkrio. I Šta sad? Ne treba da plaćam to što nisam plaćao? Kakve veze ima zakon kada je donet ili nije donet. Zna se šta je dužnost svakog ngrađanina neke države a to što se neko pravi nevešt, to je njegov problem. Koliki će tek porez platiti crkve kada se to pitanje prizove? Za sada ne plaćaju ništa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.