Ekonomista Miodrag Zec: Pomoć građanima i privredi nije besplatna, sve će to doći na naplatu

Najavljeni novi paket pomoći građanima i privredi nije besplatan, doći će na naplatu, skup je i najčešće će biti finansiran iz inostranstva, rekao je danas ekonomista Miodrag Zec i ocenio da će taj novac morati da bude vraćen, a da ćemo se naći "u problemu" ako u međuvremenu ne osposobimo i radikalno ne restrukturamo ekonomiju.
"Manje-više sve vlade sveta prave ekonomske programe koje sadrže pomoć, ali nema besplatnog ručka - Vlada ne može da da nešto što pre toga nije uzela", naglasio je Zec povodom najave da će građanima biti isplaćeno dva puta po 30 evra, a penzionerima ukupno 110 evra, uz nove mere podrške privredi.
 
Zec je podsetio da je prošle godine takođe podeljen masivni paket pomoći privredi i građanima i da je zabeležen najmanji pad bruto domaćeg proizvoda (BDP).
 
"To se sada koristi kao moćna propagandna poruka, a zapravo nama je išla u korist struktura naše proizvodnje, a zaboravlja se da smo prošle godine imali najveći procenat deficita budžeta, porastao je javni dug i odatle taj novac za paket pomoći", rekao je Zec.
 
Upozorio je i da insistiranje na udelu javnog duga u BDP takođe ne govori samo po sebi o stanju ekonomije.
 
"Ako su najzaduženije zemlje Japan i SAD, pa i Kina, da li to znači da smo mi bolji sa udelom duga u BDP od 60 odsto? Pa ne znači", objasnio je Zec.
 
On je ocenio i da trošenje javnog novca mora biti transparentno, evidentirano i obrazloženo, a da je kod nas "sve skriveno i stvara se iluzija da se nešto može naći, a jedan od primera je i spomenik Stefanu Nemanji".
 
"Ako je neko privatno donirao novac za podizanje spomenika - hvala mu, ali treba znati ko je, a ako je plaćeno javnim sredstvima, treba da znamo kojim", poručio je Zec, za koga je nesporno to da Stefan Nemanja zaslužuje spomenik.
  • Inspektor Višekruna

    28.01.2021 17:14
    Porodična rasprava
    Kad je bilo onih sto evra kažem supruzi: "Od ovih mi ništa ne treba!".
    Supruga mi je rekla:"Budalo, uzimaj ionako češ vraćati te pare!".
    Nažalost, bila je u pravu!







  • Keka

    28.01.2021 16:13
    @BoeserWolf
    Za nas kakvi smo ce taj bankrot biti lekovit i dobrodosao. Mozda se opametimo posle toga.
  • BoeserWolf

    28.01.2021 13:27
    Profesore, recite ljudima da poslednjih decenija samo izbegavamo neizbezni bankrot.
    Ekonomska politika nakon 2. SR bazirana na lepim zeljama umesto trzisnim prilikama, pa prva opomena 80-tih, pa opomena 90tih, pa propustena sansa 2000tih...
    2012. zakucan i poslednji ekser na kovcegu, sve je spremno za sahranu, samo sto parte jos uvek stampamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.