Profesor Kostić: Ako frilenseri ne mogu da plaćaju porez, njihov biznis ne treba da preživi

Aktuelna naplata poreza nema veze s konkurentnošću rada frilensera i biznis-model čija konkurentnost zavisi od neplaćanja poreza i ne treba da preživi, tvrdi profesor Pravnog fakulteta Svetislav Kostić.
Profesor Kostić: Ako frilenseri ne mogu da plaćaju porez, njihov biznis ne treba da preživi
Foto: Pixabay
Kako je objasnio za Fonet, porez je sastavni deo računice jedne delatnosti, dajući primer i činjenicu da Srbija nema izlaz na more i da ne možete da planirate biznis koji zahteva da budete na pet kilometara od luke, jer će on propasti i da je to isto s porezima, prenosi Startit.
 
Međutim, obezbediti izlaz na more i urediti poreski sistem tako da ne guši, već pospešuje razvoj različitih delatnosti, nije ista stvar. Država ne može tek tako da obezbedi građanima prirodne resurse, ali može da uredi zakone koji će im omogućiti da adekvatno doprinose sopstvenom razvoju, ali i razvoju zemlje i društva.
O tome koliko su frilenseri važni za privredu jedne zemlje, Startit Dnevnik je više puta pisao. Oni pomažu razvoj startapa, koji su ključni inovatori i pokretači. Oni utiču na razvoj čitavog jednog digitalnog sistema. Takođe, frilenseri posluju na inostranom tržištu i to koliki im je porez značajno utiče na cenu njihovog rada, pa time i mogućnost da se izbore s kolegama iz drugih zemalja.
 
Kostić podseća da mnogi drugi ipak plaćaju poreze i doprinose, navodeći primer kasirki u prodavnicama koje rade osam sati i primaju minimalac, a koje ne bi trebalo da budu tretirane gore od frilensera. No, ocenjuje kako postojeći sistem "dostiže granicu neustavnosti“ za ljude koji ostvaruju manje prihode, a kojima se nudi opterećenje nesrazmerno zaradi koju ostvaruju.
 
"Priča nije crno-bela. Postoje kategorije koje definitivno jesu ugrožene, predložena rešenja kod tih ljudi nisu adekvatna, ali da mora da se uzme u obzir šta smo trenutno u stanju administrativno da sprovedemo“, smatra Kostić.
 
Pitanje je samo da li je ono što je trenutno administrativno spovodivo istovremeno i naplativo? Prema računici Udruženja radnika na internetu, frilenseri nisu u stanju da isplate ovaj dug, pa čak ni prema novom obračunu koji je vlada predložila. Tu dolazimo i do pitanja da li bi zapravo isterivanje prava u ovom slučaju zapravo izazvalo mnogo veći udar na budžet Srbije, nego što bi mu doprinelo, ali to je već ekonomsko, a ne pravno pitanje, piše Startit.
  • /

    24.02.2021 08:47
    /
    @milan@pechalbar
    oni koji zaradjuju velike sume otvore firmu

    ovde je namera da se uklone manji a ne nepravedan zakon.
    ostace oni koji peru novac vecima.

    isto kao sto su pocistili manje u drugim delatnostima.

    mafijaska ruska drzava
  • Trt

    23.02.2021 14:16
    Ako ovakvi likovi uče studente pravu, taj fakultet ni ne treba da preživi.
  • Vojvodjanin

    23.02.2021 12:15
    Kad ce crkva poceti da placa?
    Ja sam frilenser i nemam nameru da pocnem da placam pun porez sve dok to ne pocne i crkva da placa.

    A ovaj pravnik bi trebao da se mane komentarisanja ekonomskih tema, zato sto ocigledno nema pojma o realnom svetu.
    To je kako mali Djokica zamislja...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.