Rekordna cena bakra podiže doprinos kompanije Ziđin BDP-u Srbije

Cena bakra na medjunarodnom tržištu početkom ove godine je dostigla 9.000 dolara po toni što je najviše u poslednjih deset godina, zbog čega bi doprinos kompanije Zidjin (Serbia Zijin Copper) bruto domaćem proizvodu (BDP) Srbije od 0,35 odsto mogao da bude veći, procenili su autori publikacije "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT).
Rekordna cena bakra podiže doprinos kompanije Ziđin BDP-u Srbije
Foto: Pixabay (ilustracija)
Prihodi od prodaje kompanije Zidjin u 2020. godini dostigli su, kako se navodi u MAT-u, 700 miliona dolara, što je za 34,4 odsto više nego 2019.
 
"Ukoliko bi se do kraja 2021. godine cena bakra na medjunarodnom tržištu zadržala na trenutnom nivou, doprinos kompanije Zidjin rastu BDP-a mogao bi da bude uvećan za još 0,2 procentna poena", navodi se u tekstu.
 
Kompanija Zidjin, koja je krajem 2018. godine preuzela Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor, od 2020. godine koristi nalazišta rudnika "Novo Cerovo" pa je povećana proizvodnja, čime je smanjena kupovina sirovina, a u planu je da ove godine bude otvoren dopunski rudnik bakra "Čukaru Peki".
 
Zidjin je 2019. godine zauzimao osmu poziciju na listi najvećih domaćih izvoznika, a 2020. godine izbio na drugu, sa izvozom od 388,9 miliona evra.
 
Ta kompanija je, kako se navodi u MAT-u, sada po vrednosti izvoza ispred kompanija Tigar tajers i Fijat Krajsler automobili Srbija.
  • ///

    08.03.2021 23:48
    Sve upropastili i prodali strancima. Šta je nama ostalo? Da mislimo o tamo nekom bdp-u koji nam nije porastao toliko da nama porastu plate i penzije. Uz to smo dobili i trovanja od njihovih zastarelih fabrika.
  • Perica

    08.03.2021 21:28
    Super, mi nismo umeli. A što nas potrovaše svi redom? Odoše pluća, ne treba nam korona, koronu preživeh, a Kineze teško.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija