U Srbiji skoro 4.000 blokiranih firmi, najviše ugostiteljskih

U odnosu na ukupan broj aktivnih firmi, u Srbiji je procenat blokiranih firmi 0,77, što je manje nego u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini a tri puta više nego u Sloveniji, podaci su analize bonitetne kuće CompanyWall urađene za portal Biznis.rs.
U Srbiji skoro 4.000 blokiranih firmi, najviše ugostiteljskih
Foto: Pixabay
Poredeći podatke u sektoru ugostiteljstva, navodi se da je 16 procenata svih firmi čiji su računi u Srbiji u blokadi iz te branše, a slede Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, dok je u Sloveniji to devet procenata.
 
Analiza sa početka aprila pokazala je da je u Sloveniji najveći broj blokiranih u drumskom teretnom saobraćaju i poslovnom savetovanju, u Crnoj Gori u sektoru građevinarstva, dok je u Srbiji, Hrvatskoj i BiH najviše blokiranih u sektoru ugostiteljstva.
 
Prema podacima CompanyWall-a, ukupan broj blokiranih firmi u Srbiji je 3.767, od čega je u sektoru restorana 381, a među registrovanima za usluge pripremanja i posluživanja hrane - 208 subjekata.
 
Kako se navodi u tekstu biznis.rs , među odblokiranima je 6.427 privrednih subjekata a tu su po broju na prva tri mesta sektori nespecijalizovane trgovine na veliko, drumskog prevoza tereta i taksi prevoz.
 
Profesorka Ekonomskog fakulteta u Podgorici Gordana Đurović ocenila je da su u regionu više pogođene privrede koje su servisno orijentisane, gde je turizam okosnica privrednog razvoja.
 
"Srbija pokazuje najbolju otpornost ekonomije mereno smanjenjem BDP-a od svega jedan odsto u prošloj godini", komentarisala je ona, prenosi Biznis.rs.
 
U sektoru trgovine procenat blokiranih u odnosu na broj aktivnih u Srbiji je šest odsto, što je daleko manje nego u Crnoj Gori, a upola više nego u Hrvatskoj i tri puta više nego u Sloveniji i BiH.
 
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dejan Šoškić istakao je da su, sa izuzetkom Crne Gore, u Srbiji najlošiji pokazatelji odnosa blokiranih prema broju odblokiranih firmi, kao i broj blokiranih firmi u odnosu na BDP.
 
"To može biti realan pokazatelj stepena efikasnosti mera Vlade Srbije, odnosno da li je državna pomoć zaista došla do onih kojima je bila potrebna, ali i da li je realno očekivati brz privredni oporavak ove i naredne godine", istakao je Šoškić za Biznis.rs.
 
Prema podacima Unije poslodavaca Srbije, u regionu funkcioniše približno 340.000 firmi, od kojih je 95 procenata ukupno učešće mikro, malih i srednjih preduzeća.
 
Direktor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković ističe da je državna pomoć firmama i građanima zaključno sa "trećim paketom" dostigla oko 20 odsto BDP-a, ali naglašava da ona ima karakter "uregentne reakcije".
 
"Ona predstavlja gašenje požara. Međutim, kad god da kriza prođe, biće potrebno da se privreda ponovo pokrene, a preduzeća su već iscrpljena nižim prihodima, nelikvidnošću, pa i gubljenjem tržišta i partnera", istakao je Drobnjaković.
  • Toza

    20.04.2021 09:41
    prica bez pocetka i kraja
    Mnogo je veci broj firmi u blokadi ! Posebno pitanje je firmi koje su u Koroni ugasene po sili zakona sto je totalno van svake pameti.
    Nije korektno jednima davati novac kao pomoc a druge zatvarati jer su u duzni. Narvno da i ovi sto su dobili novac, sutra bi bili duzni da ga nisu dobili.
    Ovaj tekst je uopsten kao i mnogi do sada, niko konkretno ne ukazuje na problem a jasno je da se ne mozemo svi preko stranke zaposliti u drzavnim firmama. Potrebno je vise sagovornika traziti medju privrednicima a ne medju politicarima, profesorima ekonomije,statisticarima,sociolozima i psiholozima. Teoriju ostavimo za sutra, ajmo sad da sacuvamo privredne potencijale a to je mala privreda. Naravno da je lakse pomoci posustaloj radnji, nego stvarati novu sa novim trzistem i dobavljacima.
  • Milenko M.

    19.04.2021 16:16
    ...
    Svaka druga šuša sa sto crvenih u džepu kod nas drži kafanu i još ucenjuje državu tokom najvećeg karantina u 21. veku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.