NBS: Devizne rezerve na kraju aprila 14 milijardi evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju aprila iznosile su 14 milijardi evra, a neto devizne rezerve - umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovama - iznosile
NBS: Devizne rezerve na kraju aprila 14 milijardi evra
Foto: Pixabay
Bruto devizne rezerve su u odnosu na kraj marta manje za 278,1 milion evra.
 
Kako navode u NBS, smanjenje bruto rezervi za 278,1 milion evra u odnosu na mesec dana ranije rezultat je prvenstveno odliva po osnovu plaćanja obaveza države od neto 210,6 miliona evra, kao i "negativnim efektom tržišnih faktora" u neto iznosu od 123,5 miliona evra.
 
Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 618,9 miliona evra i bio je za 150,9 miliona evra veći nego u martu, dok je u međubankarskoj trgovini za prva četiri meseca realizovano ukupno 2,14 milijardi evra.
 
"U aprilu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, a Narodna banka je na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu kupila i prodala isti iznos deviza - po 45 miliona evra", navodi se u saopštenju.
 
Narodna banka Srbije je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, od početka godine prodala ukupno 50 miliona evra.
  • Lepi Brka

    12.05.2021 10:35
    Stavi sve na crveno. Imam dobar osećaj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija