Rajić: Srbija da subvencioniše samo visokotehnološke kompanije, a ne rad za 300 evra mesečno

U privredi Srbije još nema značajnijih naznaka oporavka i većina malih i srednjih firmi još se bori za opstanak, rekli su pojedini privrednici.
Rajić: Srbija da subvencioniše samo visokotehnološke kompanije, a ne rad za 300 evra mesečno
Foto: Pixabay
"Nema spektakularanih pomaka u poslovanju firmi u Srbiji, još su uslovi nestabilni, a nije se postigao ni napredak u evropskim zemljama", rekao je koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Međunarodni monetarni fond korigovao prognozu o privrednom rastu Srbije sa pet na šest odsto i da treba podizati javne investicije i zdravstvo, privlačiti još više strana ulaganja, a domaćim privrednicima preko garantnih šema omogućiti da povećaju ulaganja u proizvodnju.
 
Rajić je naveo da je jedan broj privrednika odložio planirana ulaganja, jer i dalje traje neizvesnost zbog pandemije. Prema njegovim rečima, procena je da je za godinu i po dana trajanja pandemije izgubljeno u prometu u Srbiji od pet do sedam milijardi evra i da je rizično već sada krenuti sa novim investicijama. Dodao je da po prestanku pandemije tek treba da se utvrdi ko je od firmi preživeo i može da nastavi bez pomoći države, a da je istovremeno potrebno da počne da funkcioniše i evropska privreda prema kojoj je Srbija usmerena.
 
Istakao je da su neke grane privrede bez novca kao turizam i ugostiteljstvo, a da je istovremeno u automobilskoj industriji počelo restrukturiranje i okretanje prema proizvodnji električnih automobila. Rajić smatra da Srbija treba da subvencioniše samo strane visokotehnološke kompanije čiji proizvodi imaju veliku dodatu vrednost, a da ne forsira "manuelni rad za 300 evra mesečno koji ne vodi u značajniji razvoj".
 
Značajniji oporavak privrede, prema, njegovim rečima, nije moguć ni dok se ne ukine zabrana kretanja, jer se na onlajn način ne sklapaju ugovori već privrednici moraju da razgovaraju uživo i obiđu lokaciju gde nameravaju da realizuju projekat.
 
Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da nema značajnijih pomaka u poslovanju i da je za to potrebno da se podigne i privreda zapadne Evrope.
 
"Za očekivati je da privreda krene uzlaznim trendom za neko vreme, ali nisam optimista", izjavio je Atanacković.
 
Dodao je da se sada privredni rast u Srbiji podstiče zaduživanjem za izgradnju infrastrukture.
  • /

    17.05.2021 12:25
    /
    @pajseru
    ja sam ovde na mome za razliku od tebe s...cino.

    kao sto rekoh, istina boli.
    vidimo da sada fale takve firme. zabole ljude u njima da li su subvencionisani ili ne.

    takodje ne motam kablove niti sam cg-orac da bih se setao sa reklom na ramenima u nekoj drzavnoj sluzbi kao ti.

  • Teslino tajno oruzje

    17.05.2021 09:18
    "Mesam malter, motam zicu"
    I Englezi su u jednom periodu svog ekonomskog razvoja motali kablove ali su evoluirali. Nas problem je sto smo, skoro 80 godina ce sad, ostali zaglavljeni na tom vidu privredjivanja. Treba sesti i zapitati se, zasto nismo evoluirali ekonomski, a bogami ni mentalno i intelektualno. Mozda u ova poslednja 2 zapravo lezi odgovor...
  • Pajseru

    17.05.2021 09:16
    @/
    U kojoj si ti firmi radio "tokom komunista"? Jesi nekad bio van svog sela?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija