U Amazonu zapošljavaju ljude samo da bi ih otpustili

Interna politika Amazona nalaže da kompanija svake godine otpusti određeni procenat zaposlenih kako bi ispunili ciljeve internog prometa radnika.
Kako navodi Biznis insajder, neki menadžeri kažu da su zbog velikog pritiska da ispune te ciljeve zapošljavali ljude koje nameravaju da otpuste u roku od godinu dana.
 
Amazon ima složen sistem za pregled učinka kompanije, a jedan od ključnih delova ovog postupka jeste procenat zaposlenih koje menadžeri mogu da izgube bez žaljenja, bilo otkazom ili dobrovoljnim odlaskom iz kompanije. 
 
Na menadžere se vrši pritisak da ispune ciljeve na ovaj ili onaj način.
 
Prema memorandumu koji je prethodno objavio Biznis insajder, timovi Amazon Web Services koji nisu ispunili ciljeve morali su da nadoknade razliku 2021. godine. Drugim rečima, ako bi određeni tim otpustio tri odsto radnika jedne godine, a cilj koji bi trebalo da dostignu je pet odsto, taj tim bi naredne godine morao da otpusti sedam odsto radnika.
 
Portparol Amazona je negirao da je kompanija angažovala zaposlene s namerom da ih otpusti i dodao da se u sklopu firme ne koristi fraza "unajmiti za otkaz".
  • Keba Kraba

    18.05.2021 15:32
    Zanimljiv podatak ali istinit i vezan je za savet "Postani nezamenjiv, stekni iskustvo, budi najbolji tako da samo ti znaš da obavljaš određene poslove i posao ti je zagarantovan."

    Amazon se tog pravila gnuša i njegovo rešenje je "Otpusti nezamenjivog odmah pa reorganizuj ceo proces koji je on obavljao".

    To je značenje rečenice "a jedan od ključnih delova ovog postupka jeste procenat zaposlenih koje menadžeri mogu da izgube bez žaljenja, bilo otkazom ili dobrovoljnim odlaskom iz kompanije".
  • Lala

    17.05.2021 18:04
    Bolesnici!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija