Sumnjivo 100 miliona mesečno u nekretninama, rezultat visoke cene kvadrata

Oko 20 do 30 odsto prometa nepokretnostima ima nerazjašnjene izvore finansiranja, kažu stručnjaci.
Taj novac, za koji postoji ozbiljna sumnja da potiče iz sivih tokova, generiše visoke cene kvadrata u najvećim gradovima Srbije, piše Danas.
 
Ipak, veruje se da će cene početi da padaju, čim oni koji su ih kupili kao investiciju pokušaju da ih prodaju po istoj ili višoj ceni od one po kojoj su ih kupili.
 
Kvadrat na tržištu nekretnina sve je skuplji, a promet sve intenzivniji. Samo u junu ove godine u Srbiji je zaključen 14.121 kupoprodajni ugovor kojim je prometovano 15.448 nekretnina, a vrednost tih transakcija iznosila je 549 miliona evra, što je povećanje od 16 odsto u odnosu na isti period prošle godine. 
 
Većina (85 odsto) prometa u Srbiji se finansira gotovinom, ali u najvećem broju slučajeva taj novac potiče od jedne prodate veće nekretnine, što u nizu generiše najmanje pet do šest novih ugovora. 
 
Ozbiljan broj kupaca čine stranci, najviše iz Crne Gore i Republike Srpske, piše Danas.
 
Vojkan Glavinić, konsultant u sektoru nekretnina, kaže za Danas da između 20 i 30 odsto gotovinskog prometa nije razjašnjeno.
 
"Tu postoji ozbiljna sumnja da novac potiče iz sivih tokova kapitala. Zvanično bi svaka transakcija veća od 15.000 evra morala da bude ispitana i prijavljena, ali koliko znam to se ne čini, ljudi aktiviraju neke svoje depozite, a postoji velika sumnja da potiču sa crnog tržišta. To je neverovatna količina novca, neka je i samo petina sporna, već govorimo o preko 100 miliona evra mesečno i plašim se da u našem slučaju iz te kategorije dolazi nešto što podiže očekivanja na tržištu", kaže Glavinić.
 
Aleksandra Kon, stručnjakinja u sektoru nekretnina, objašnjava za Danas da je globalni trend rasta cena i širenja tržišta pod motom "sve što kupim danas, biće jeftinije nego sutra", kod nas pokrenuo trend "Beograd na vodi", kao i grupa luksuznih stanova, što je lančano podiglo cene i skromnijih građevina na ostalim lokacijama. 
 
Inače, najveći rast u sektoru nekretnina beleži promet građevinskog zemljišta i tu je broj transakcija udvostručen u odnosu na jun prošle godine.
  • Rapaja

    21.07.2021 21:53
    @ja i samo ja
    U pravu si, ogotovo sto se tice ovog steucnjaka da je poskupljenje (inflacija)
  • !

    21.07.2021 20:06
    !
    Ako se neko nada dace cene opadati taj je u velikoj zabludi! Cene ce ostati iste ili jos ce poskupeti jer je sve poskupelo(inflacija) a tek od jeseni nas ocekuje jos poskupljenja!
  • @Niki

    21.07.2021 14:56
    @Niki
    Kad su imali bolje, sorabi su rešili da to sruše i zapale, tako da je ovo što sad imate zapravo i više od onoga što zaista zaslužujete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija