Soroš upozorio: Kini preti kriza zbog situacije na tržištu nekretnina

Kina se suočava s ekonomskom krizom nakon što se prošle godine završio nekretninski procvat, tvrdi investitor Džordž Soroš.
Američki milijarder je u ponedeljak u govoru na Huverovom institutu Stenfor univerziteta rekao da kineski predsednik Si Đinping možda neće moći da vrati poverenje u ovu problematičnu industriju, opterećenu dugovima investitora i padom cena zemljišta i stanova, piše CNN.
Kineski nekretninski procvat temeljio se na neodrživom modelu koji je koristio lokalnim vlastima i podsticao ljude da većinu svoje ušteđevine ulažu u nekretnine, naglasio je Soroš. Vladine politike osmišljene da obuzdaju procvat otežale su zaduženom veletrgovcu nekretninama "Evergrandeu" da otplati svoje dugove.
"Evergrande" ima više od 300 milijardi dolara ukupnih obveza, uključujući oko 19 milijardi dolara uofšor obveznicama koje drže međunarodni upravnici fondova i privatne banke u ime svojih klijenata. "Evergrande" se već mesecima trudi da prikupi gotovinu za otplatu zajmodavcima.
 
Državni zvaničnici poslati su u kompaniju kako bi nadgledali restrukturiranje, ali je nejasno šta sledi. "Evergrande" je zatražio više vremena, ali čini se da neki zajmodavci nisu strpljivii. U nedelju je kompanija saopštila da su imenovani stečajni upravnici nad zemljištem u Hongkongu, koje je založila kao kolateral za zajam od 520 miliona dolara prošle godine.
 
"Ostaje da se vidi kako će se kineske vlasti nositi s krizom. Možda su predugo odlagale rešavanje problema, jer je poverenje ljudi sada poljuljano", rekao je Soroš tokom panel diskusije o razvoju događaja u Kini i o tome kako bi Sjedinjene Američke Države trebalo da reaguju. 
 
Soroš se poslednjih godina istakao kao oštar kritičar predsednika Đinpinga i vladajuće Komunističke partije. Investitor i predsednik Fondacije otvorenog društva rekao je u septembru da je upravnik imovine "BlackRock" napravio "tragičnu grešku" time što je previše poslovao u Kini. Soroš je kritikovao Peking zbog njegove politike nadzora i gušenja privatnog poslovanja.
 
Kineski predsednik se sada suočava s rizicima na tržištu nekretnina, smatra Soroš, koji je svoj govor održao samo nekoliko dana pre početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.
 
"Pad cena okrenuće protiv Sija mnoge od onih koji su uložili većinu svoje ušteđevine u nekretnine", rekao je Soroš, dodajući da trenutna situacija ne izgleda obećavajuće. "Đinping ima na raspolaganju mnogo alata za ponovno uspostavljanje poverenja, pitanje je da li će ih pravilno koristiti", dodao je Soroš.
 
Analitičari su već dugo zabrinuti da bi kolaps "Evergrande" mogao izazvati veće rizike za kinesko tržište nekretnina, naštetiti vlasnicima domova i širem finansijskom sistemu. Nekretnine i srodne industrije čine čak 30 odsto BDP-a Kine.
 
Kineska privreda prošle godine je porasla za 8,1 odsto, daleko premašivši vladine ciljeve. Međutim, usporavanje rasta u poslednjim mesecima 2021. sugeriše da nekretninska kriza, epidemija kovida19 i strogi pristup Pekinga kontroli virusa uzimaju danak. Međunarodni monetarni fond očekuje da će se kineski privredni rast dramatično usporiti na 4,8 odsto 2022. godine.
  • Bosanac

    06.02.2022 14:06
    Pa ovaj ima više godina nego sva djeca u PU"Radosno detinjstvo"
  • sotomayor

    01.02.2022 18:40
    kina
    Amerika je i stvorila kinu 1974 godine a protivu sssr
  • Nikola

    01.02.2022 16:25
    Sto je babi milo to joj se i snilo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.