Osnovana arapsko-srpska firma za proizvodnju Sinofarm vakcina

Vlada Srbije i arapska kompanija Hayat Biotech su u decembru osnovali firmu pod nazivom Life Biotech, koja će se baviti proizvodnjom Sinofarm vakcina u fabrici koja se gradi u Beogradu.
Osnovana arapsko-srpska firma za proizvodnju Sinofarm vakcina
Foto: 021.rs
To je za Novu ekonomiju potvrdio jedan od direktora novoosnovanog preduzeća Nikola Rudović.
 
Arapska kompanija Hayat Biotech ima većinsko vlasništvo u novoosnovanom preduzeću sa udelom od 67 odsto, dok je Srbija vlasnik 33 odsto.
Life Biotech ima tri direktora - Naser Ali Hamis Al Jamahi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Li Li iz Kine i Nikola Rudović iz Srbije.
 
Kao stvarni vlasnik, u registru Agencije za privredne registre upisan je Ali Hamis Al Jamahi.
Rudović je objasnio da je firma tek u nastajanju, s obzirom na to da je i fabrika vakcina još u izgradnji.
 
Life Biotech je registrovan na adresi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) jer, kako je rekao za Novu ekonomiju, još ne posluje i nema svoje prostorije.
 
Rudović kaže da je u pitanju "državni projekat i državna fabrika", te da rade prema onome što je već dogovoreno između tri države - Srbije, UAE i Kine.
 
On nije precizirao kada će početi proizvodnja kineske vakcine u Srbiji i ističe da će sve biti rađeno onom dinamikom kako je dogovoreno i kako je ranije najavljivano u medijima.
 
Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić je krajem prošle godine rekla da će proizvodnja vakcina u novoj fabrici imati dve faze. Prva, koja predstavlja pakovanje uvezene supstance, trebalo bi da počne u martu i aprilu 2022. godine, a plan je da se u fabrici mesečno proizvode oko tri miliona doza Sinofarm vakcine.
 
Kompanija Life Biotech ima 2,5 milijardi dinara upisanog osnovnog kapitala, od čega je Hayat Biotech uložio 1,7 milijardi dinara, a Srbija 837 miliona.
 
Kako se navodi u osnivačkom aktu, članovi su u oktobru 2021. godine zaključili ugovor kojim su dogovorili osnivanje zajedničkog privrednog društva u Srbiji.
 
Direktori iz UAE i Kine mogu da samostalno nastupaju, dok Rudovićeve odluke moraju da imaju supotpis nekog od druga dva direktora.
 
Članovi imaju pravo na dobit preduzeća proporcionalno svojim udelima, što znači da Srbija ima pravo na nešto više od trećine ukupne dobiti, a kompanija Hayat Biotech na skoro 70 odsto.
 
Srbija ne može da proda svoj deo vlasništva pre isteka tri godine od "datuma završetka" koji je određen ugovorom koji su potpisale arapska kompanija i Vlada Srbije. I nakon isteka tri godine, Srbija može da izađe iz vlasništva samo ukoliko dobije saglasnost svog arapskog partnera.
  • /@

    21.02.2022 11:19
    /@ umem,a jel ti umes da naucis razliku izmedju 0 i 10? Tipicna demagogija ludaka nisu ti srbi krivi sto si lud i ne umes da brojis.
  • Dragan

    21.02.2022 07:55
    Ah
    Dok mi primamo mirišljave Vodice iz Kine i Rusije,dotle u Hrvatskoj radi Fajzer fabrika lekova već 3 godine u Sinjskom Marofu bivši pogon Plive.A ovaj ni pet ni šest sa m tel na virusologiju tako srodne struke.
  • /

    21.02.2022 07:28
    /
    @/
    tipicna srpska demagogija.
    nisi na pijaci.
    umes izbrojati koliko zemalja ima eu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.