Znamo li kakvo meso kupujemo i šta oznaka "domaće" garantuje?

Od početka meseca trgovci su dužni da jasno označe meso sa domaćih farmi i mesne prerađevine koje imaju minimum 50 odsto sirovina domaćeg porekla.
Znamo li kakvo meso kupujemo i šta oznaka "domaće" garantuje?
Foto: 021.rs
Sekretar za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović za RTS kaže da je suština uredbe da se da podsticaj proizvođačima da unaprede svoju proizvodnju.
Trgovci nikada nisu problematična tačka u poštovanju propisa i nisu neko ko ima potrebu da ih ne poštuje, rekao je on, gostujući u Dnevniku RTS-a.
"Ovde je suština da se da podsticaj proizvođačima da unaprede svoju proizvodnju. Više od 95 odsto mesa koje se nalazi u radnjama je domaćeg porekla. Za nas su važnije oznake kvaliteta gde insistiramo da su ti proizvodi jednako kvalitetni ako ne i više od uvoznog mesa", kaže Milanović.
 
Naš zakon kao i pravilnik o deklarisanju proizvoda su vrlo jasni, ali je pitanje koliko imamo naviku da čitamo deklaracije.
 
"Uvek možemo čitajući deklaracije da utvrdimo poreklo proizvoda, a naši potrošači su spremni da prednost daju domaćim proizvodima", tvrdi Malinović.
 
Sva istraživanja, ne samo PKS-a, o stavovima potrošača pokazuju da su potrošači spremni da plate više za domaći proizvod ako je kvalitetan, kaže Malinović, zbog čega je inovacija i unapređenja kvaliteta važno.
 
"Ako pogledamo najveći trgovački lanac na srpskom tržištu, a koji je u stranom vlasništvu, do domaćih lanaca, trgovine u svojim rafovima imaju oko 80 odsto artikala proizvedenih u Srbiji", ističe sekretar za trgovinu PKS-a.
 
Količine uvezenog mesa su male i u odnosu onoga što proizvedemo, navodi Malinović, i u odnosu na ono što izvezemo.
 
"Međutim, onog trenutka kada se otvore velika tržišta poput Kine dođe do skoka cena i manjka ne samo kod nas već u celoj Evropi. Ako napravimo lanac snabdevanja 'od njive do trpeze' gde imamo zaokružen srpski proizvod bićemo i konkurentniji i kvalitetniji", siguran je Malinović.
 
Od početka pandemije koronavirusa u Evropi se poremetio lanac snabdevanja, a sada je tu i kriza u Ukrajini.
 
"Sva ta kretanja utiču i na nas. Ipak, zadržali smo stabilno snabdevanje, trgovačke marže se godinama ne menjaju, jer se i kupovna moć nije značajno promenila. Velika je razlika izmeđi cene proizvoda na domaćem tržištu i onih koje bi proizvođači mogu da dobiju na inostranom tržištu zbog čega insistiramo da se domaći proizvođači pomognu subvencijama", objašnjava Malinović.
 
Kada je reč o ceni svinjskog mesa, ona u mnogome zavisi od Kine, zbog toga moramo da proizvodnju učinimo konkurentnijom i kvalitetnijom, dodaje Malinović.

Teme

meso
  • D

    07.04.2022 09:23
    D
    Sa penzijom od 27 hiljada svako meso je dobro ako mozes daga priustis! Uostalom za to smo i glasali!
  • VladaN

    06.04.2022 22:31
    @Stole
    Mislite, “ samoprovereno”?
  • MATIJEVIĆ

    06.04.2022 21:50
    Da tamo je sigurno!
    Ako hoćete kvalitet!
    Kupujte kod Matijevića !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija