Mihajlović: Pogrešićemo ako se odreknemo litijuma, ne postoje razgovori sa Rio Tintom

"Imamo jedinstveno nalazište minerala sa dokazanim rezervama od 158 miliona tona, ali je zbog dezinformacija, neistina i pritiska javnosti, Vlada donela odluku o prekidu projekta Jadar."
Mihajlović: Pogrešićemo ako se odreknemo litijuma, ne postoje razgovori sa Rio Tintom
Foto: 021.rs

To poručuje potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Po njenim rečima, litijum je kritična mineralna sirovina na globalnom nivou i velika razvojna šansa za Srbiju.

Ona je kazala da je protiv zabrane istraživanja litijuma u Srbiji i da se zalaže za javnu raspravu o ovoj temi, kao i da je greška što nisu urađene sve studije o proceni uticaja na životnu sredinu, već se o projektu govorilo na osnovu neistina.
 
"Vlada je donela odluku o ukidanju prostornog plana područja posebne namene, čime je prekinut 'Jadar'. Prostorni plan područja posebne namene nije ukinut zato što nije dobar, on je urađen u skladu sa svim zakonima, standardima i kriterijumima, nego zato što je postojao pritisak javnosti da se ne radi ništa kada je u pitanju istraživanje i moguća eksploatacija litijuma", kazala je ministarka za televiziju Insajder.
Napomenula je ponovo da nije bilo nikakvih ugovora sa Rio Tintom iako se toliko pričalo o tome.
 
"Verujem da nećemo donositi nikakve zakone niti stavljati bilo kakav veto na buduća istraživanja litijuma, jer ne postoji zemlja u svetu koja bi se odrekla takvog resursa. To je kritična mineralna sirovina i ozbiljan resurs za borbu protiv klimatskih promena i energetsku tranziciju. Bez litijuma nema zelene energije, nema zelene ekonomije, nema razvoja u budućnosti u celom svetu", izjavila je Mihajlović.
 
Ona je rekla da je ova tema iskorišćena u predizbornoj kampanji i ponovila da ne postoji razgovori sa Rio Tintom o produžetku projekta.
 
"Ako građani neće Rio Tinto o tome treba razgovarati, ali sam apsolutno protiv toga da se prestane sa razgovorima, istraživanjima i radom na mineralnoj sirovini. Od trenutka kada sam imenovana za ministarku rudarstva i energetike govorila sam o kritičnim mineralnim sirovinama koje postoje u Srbiji, a to su bakar, nikl, kobalt, mangan, litijum. I velika šteta bi bila da se time nikad ne bavimo, a koja kompanija i da li će raditi, o tome treba da razgovaramo, jer je više bilo laži i dezinformacija, nego što je bilo činjenica", navela je Mihajlović.
 
Dodala je da su neistine iskorišćene za stvaranje političkog profita, da je to bilo vreme predizborne kampanje kada, kako je rekla, svega ima više od argumenata i činjenica, ali je dodala da ta tema prevazilazi političke interese.
 
"Mislim da je velika greška što nismo sačekali studije o proceni uticaja na životnu sredinu, na šta sam pozivala od imenovanja za ministarku rudarstva i energetike u oktobru 2020. godine. Upravo su svi oni koji su kritikovali, trebalo bi da traže da se urade studije, jer je to jedini način da imamo činjenice, pa da onda odlučujemo, kao što smo se zalagali i ja i cela Vlada, jer bez validnih informacija i podataka niko ne može tačno da zna kako bi izgledala eksploatacija jadarita", izjavila je Mihajlović.
Ona je rekla da je rudarstvo razvojna šansa Srbije, ali da se zalaže za održivo, zeleno rudarstvo, sa najnovijim tehnologijama, drugačijim načinom eksploatacije i digitalizovanim rudnicima.
 
"Izmenama zakona o rudarstvu uveli smo mogućnost da se zaključuje investicioni sporazum, odnosno da država može sa kompanijom koja ima pravo na eksploataciono polje, što nije pravo na eksploataciju, pravi sporazume o dodatnim ulaganjima u zaštitu životne sredine, ali i o tome da se ruda ne izvozi, nego da se u Srbiji napravi kompletan lanac proizvodnje", kazala je ministarka.
 
Dodala je da kad je reč o projektu "Jadar" plan je bio da osim prerade rude imamo i fabriku baterija i fabriku električnih vozila, a to bi značilo više od 25 odsto uticaja na BDP godišnje.
 
Prema procenama, tražnja za litijumom će do 2050. godine biti uvećana za 900 odsto i uverena je da ćemo pogrešiti ako se olako odreknemo jednog tako važnog resursa, rekla je ona, preneo je Tanjug.
  • Mile

    10.08.2022 17:35
    Ministarka ,dali znate koliko smo zagađeni osiromašenim uranijumom,ako niste slušali imamo 500 jedinica više nego normalno,zamolo bih vas da posetite dečije bolnice da vidite obolelu decu koja nisu ni krenula u život,samo nam još eksploatacija litijuma fali a već smo preko mere zagađeni,prekinite da mislite o svojim procentima mislite ako ništa drugo onda šta ostavljate mladima koji treba u već zagađenoj sredini da osnuju porodicu,kako vas nije sramota.
  • ova luuupaaaaa

    18.05.2022 10:07
    ko otvoren prozor.....
    nismo se mi nicega odrekli....litijum je nas, a to sto ga ne damo drugima tako da i ti mozes da se ugradjujes.......to je neka druga tema.....
  • ja

    17.05.2022 23:17
    rudnika neće biti!
    To bi trebalo da bude jasno svima, pa i ovoj osobi koja NEMA pravo da donosi odluke u ime svih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija