Među 100 najvrednijih kompanija sve manje firmi iz Evrope

Među 100 najvrednijih kompanija na svetu prvi put nema ni jedne nemačke firme.
Među 100 najvrednijih kompanija sve manje firmi iz Evrope
Foto: Pixabay
Naftna kompanija iz Saudijske Arabije je prva na rang listi, kojom dominiraju firme iz SAD. Evropa stoji loše, ocenjuje se u današnjem prilogu radija Dojče vele.
Dok je na kraju 2007. među 100 najvrednijih bilo sedam nemačkih kompanija, na kraju 2021. su ostale samo dve, a u prvoj polovini 2022. nijedna nemačka firma nije zastupljena na ovoj rang listi. To je rezultat studije revizorske i konsultantske kompanije EY, navodi se u tekstu.
Najbolje rangirana frima sa sedištem u Nemačkoj je SAP koji se bavi softverom, i koja je sa tržišnom vrednošću od 106 milijardi dolara tek na 113. mestu. Nemački Telekom je na 120. mestu sa 98 milijardi dolara, a na 74. mestu je Linde (industrijski gas) koji od spajanja sa Prakserom ima sedište u Irskoj.
 
Naftna kompanija Saudi Aramko je sa tržišnom vrednošću od 2,3 biliona američkih dolara najskuplja kompanija na svetu, a sledi američki Epl. Malo se promenilo u dominaciji firmi sa sedištem u SAD na svetskim berzama. Sada ih je 60, a pre pre šest meseci ih je bilo 61.
 
Među prvih 10 su Majkrosoft, Alfabet (matična kompanija Gugla), Amazon, Tesla, investiciona kompanija Berkšir Hatavej, zdravstveno osiguranje Junatedhelt, Džonson & Džonson i Fejsbuk grupa Meta.
 
Najvrednija evropska kompanija je švajcarski Nestle - na 20. mestu. Prema revizorima, krajem 2007, dakle pre finansijske krize, među 100 najvrednijih kompanija širom sveta 46 su bile iz Evrope. Sada ih je ostalo samo 16.
 
Pad cena na svetskim berzama, izazvan ruskim ratom protiv Ukrajine, zabrinutošću u pogledu recesije i rastućim kamatnim stopama, zbrisao je bilione dolara vrednosti u prvoj polovini 2022.
 
Samo tržišna kapitalizacija, odnosno vrednost akcija kojima se trguje na berzi 100 najskupljih kompanija pala je tokom prvih šest meseci ove godine za 17 odsto ili 6,1 bilion dolara, na oko 29,8 biliona dolara. Pritom su tehnološke firme pale čak za 28 odsto.
 
Nasuprot tom trendu, naftne i gasne kompanije među prvih 100 povećale su svoju berzansku vrednost za 19 odsto.
 
"U poslednje vreme investitori se više fokusiraju na profitabilnost nego na rast. Novac se više ne daje tako lako, povećavaju se zahtevi prema kompanijama u koje se ulaže", objašnjaka Henrik Alers, izvršni direktor EY Nemačka.
 
Iako mnoge vodeće firme i dalje beleže visoke profite, trenutna situacija je dovela do duboke neizvesnosti, kaže Alers. On očekuje veoma tešku drugu polovinu godine.
 
"Loše vesti se gomilaju, moraju da se prevaziđu mnoge krize od kojih neke podstiču jedna drugu. Opasnost od globalne recesije je sada realna", ističe.
 
Alers smatra da će digitalizacija, kojoj je pandemija korone dala ogroman zamah, verovatno imati odlučujući uticaj na ekonomiju i berze u godinama koje dolaze.
 
A tu su Evropa i Nemačka slabo pozicionirane. Od 23 tehnološke kompanije koje su trenutno među 100 najboljih, 17 ima sedište u Severnoj Americi, četiri u Aziji i samo dve u Evropi. Prema rečima Alersa, trend digitalizacije je doveo do toga da se poslednjih godina smanji težina Evrope na svetskim berzama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija