Fiskalni savet: Ako se ne zamrznu plate u EPS-u, struja će morati da poskupi više od 20 odsto

Zarade u EPS-u trebalo bi da budu zamrznute u ovoj i sledećoj godini.
Fiskalni savet: Ako se ne zamrznu plate u EPS-u, struja će morati da poskupi više od 20 odsto
Foto: 021.rs
Ovako ocenjuje Fiskalni savet i objašnjava da bi povećanje zarada u EPS-u za 10 odsto značilo da poskupljenje struje od 10 do 20 odsto za domaćinstva i privredu ne bi bilo dovoljno da pokrije sadašnje gubitke, pa bi struja trebalo da poskupi više od 20 odsto.
U najnovijoj analizi problema energetike, koju prenosi Politika, Savet konstatuje se da bi povećanjem ionako velikih plata u EPS žrtva građana i privrede bila ne samo neopravdana, nego i uzaludna.
Kontrola plata i broja zaposlenih je glavna rashodna mera za ozdravljenje EPS, navodi Fiskalni savet i napominje da su troškovi za zarade ubedljivo naveći trošak preduzeća.
 
Potrebno je jasno identifikovati višak zaposlenih i krenuti u proces njihovog ciljanog otpuštanja, a ne dobrovoljnog odlaska uz velikodušne otpremnine kao ranije, smatra Fiskalni savet.
 
Prema procenama Saveta, EPS ima najmanje 10 odsto viška zaposlenih, a taj pocenat je verovatno i veći. Kako je objašnjeno, državne firme u elektroenergetskom sektoru, EPS, Elektrodistribucija Srbije i Elektromreže Srbije zapošljavaju 35.000 radnika, ali dodatno izdržavaju još njih 13.500.
 
Prosečna zarada u EPS je i dalje predimenzionirana, prvenstveno usled prevelikih plata zaposlenih sa nižim kvalifikacijama. U 2020. godini je, prema zvaničnim podacima tog javnog preduzeća, iznosila 103.130 dinara.

Teme

EPS
  • Dejan

    28.07.2022 08:10
    Kada sever Kosova i Metohije počne da plaća struju ne bi morali da dižemo toliko cenu iste. Za ovih 12 godina fiskalni savet tj njih petorica su građane koštali 250 miliona dinara pa vi vidite kome to treba
  • Bane

    27.07.2022 23:38
    Poskupljuje struja
    Mnogo mi drago mudrovanje: imamo najjeftiniju struju u Evropi. Pola računa za utrošenih 195 KW su razne gluposti koje nemaju nikakve veze sa strujom. Čak ni troškovi izrade računa. Svakog prvog ispišem stanje brojila i to prepiše stručnjak kojem ne pada na pamet da uđe u dvorište i ispiše stanje sa brojila. I sad kad poskupi 20% svi će dobiti 20% više. A kad ostvarim 5% bonusa za plaćanje pre 28 u mescu to je samo za utrošenu struju. Tu nema popusta. Posebna priča što u selima nestaje struja svaki dan. Sve živo što ima motor mi pocrkalo, TV... Moguće da odjavim priključak, pa da ležem čim se smrkne a da kuvam na čvrsto gorivo.
  • Mile

    27.07.2022 15:16
    Na minimalac bato
    JKP Stan je bio na minimalcu skoro 2 godine sve dok ga nisu izvukli iz bule u koju su ih tadasnji direktori zavukli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija