Da li da kupujete proizvode pred istekom roka trajanja?

U Evropskoj uniji na mnoge prehrambene proizvode, kao što su brašno, šećer, pirinač, kafa, kečap, senf, ukidaju se rokovi trajanja - na pakovanjima više neće pisati "najbolje upotrebiti do...".
Da li da kupujete proizvode pred istekom roka trajanja?
Foto: Pixabay

I u našoj zemlji, zbog isteka roka, bacaju se ogromne količine hrane i drugih proizvoda. Tokom leta aktuelne su kreme za sunčanje i mnogima su cene snižene, pred istek roka. Koliko su takvi proizvodi bezbedni za upotrebu?

Mleko za telo u jednoj prodavnici košta 182 dinara, ali mu rok ističe tokom meseca. Potrošači navode da bi takvo mleko za telo kupili ukoliko nema proizvoda sa svežijim datumom, kao i u slučaju da će se odmah potrošiti.

"Uglavnom oni stavljaju datum, ali mnogo toga se koristi i posle isteka da budemo iskreni", navela je za RTS jedna stanovnica Beograda.
 
Pojedini građani koji rade u trgovinama kažu da bi kupili i da je to sasvim normalno, pošto nije reč o hrani koja će se pokvariti, dok neki i ne bi, zato što je reč o mleku za telo. 
 
Čak i da je besplatno, postoje i oni koji ga ne bi kupili. Proizvođači su svakako dužni da jasno naznače rok trajanja kozmetičkog proizvoda. Međutim, i tu ima razlike, a od 2019. godine i u Srbiji je regulativa po standardu Evropske unije.
 
"U slučaju da je rok upotrebe duži od 30 meseci, proizvođač je u obavezi da na ambalažu stavi simbol otvorene kutijice, na kojoj ili pored će stajati određeni broj i slovo M", rekla je za RTS Dragana Vasiljević, redovni profesor na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.
 
"To praktično znači, taj rok upotrebe se zove minimalni rok trajanja nakon otvaranja. S druge strane postoje kozmetički proizvodi kod kojih je rok trajanja odnosno upotrebe kraći od 30 meseci. U tom slučaju proizvođač bi trebalo da stavi na ambalažu simbol peščanog sata pored kojeg će pisati datum ili 'najbolje upotrebljivo do'", dodala je profesorka.
 
Napominje da bi procena rizika od korišćenja kozmetičkih proizvoda nakon isteka roka, zahtevala detaljne i stručne analize, koje su skupe.
 
Ako sam proizvođač garantuje kvalitet i bezbednost do određenog roka, treba se držati preporuke.
  • Jasna

    12.08.2022 17:03
    Буђаво
    Данас коре за питу у Идеи у Старој Пазови пред истек рока, снижена цена, а оне буђаве. Срамота.
  • hm

    12.08.2022 12:19
    Proizvodi, i hrana i kozmetika kao i lekvi su svi bezbedni i dobrog kvaliteta, neko vreme posle isteka roka. Osim svežih stvari, to vreme se meri mesecima. Oznaka je samo do kad sme da se prodaje, i onda marketi moraju toga da se reše u roku. Tu je moj ulov, sve kupujem sa crvenom nalepnicom i nikad problema nisam imala, a mnogo uštedim. Nisam siromašna, ali volim da uštedim i lov rasprodaja mi je zabava.
  • DR

    12.08.2022 10:36
    Ajde ovako razmislimo. Kolika je zarada trgovaca kada oni na te proizvode spuste cenu za 30% oni su i dalje u zaradi, ne brinite neće prodavati za Džabe.
    I ovo su uvele ostale firme tek pošto je LIDL prvi uveo. Ranije su bacale, da bacale video sam svojim očima kako se baca hrana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija