Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Hrvatske u prvoj polovini godine povećana za 35,4 odsto

Spoljnotrgovinska razmena izmedju Srbije i Hrvatske za prvih šest meseci ove godine bila je veća za 35,4 odsto nego u istom periodu 2021. godine, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).
Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Hrvatske u prvoj polovini godine povećana za 35,4 odsto
Foto: 021.rs

 

Ubrzanje protoka robe na graničnim prelazima Batrovci-Bajakovo, između Srbije i Hrvatske, kao i nastavak realizacije inicijative dve komore za uspostavljanje kontrole na železničkom graničnom prelazu Šid-Tovarnik za robu biljnog i životinjskog porekla, biće i u narednom periodu u fokusu srpske i hrvatske privrede, rečeno je na sastanku predsednika PKS Marka Čadeža i predsednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luke Burilovića, saopštila je PKS.

Dogovoreno je da se u narednih mesec i po dana održi sastanak nadležnih ministarstava Srbije i Hrvatske kako bi se u narednom periodu uspostavila kontrola robe koja zahteva fitosanitarni i veterinarski sertifikat na železničkom graničnom prelazu Šid-Tovarnik.
 
"Dve komore će nastaviti da rade na inicijativama koje su pokrenule u Vinkovcima krajem maja ove godine, učinjeni su značajni koraci ka nadležnima u obe države i očekujemo u naredna dva meseca konkretan pomak po ovom pitanju", rekao je Čadež.
 
Razgovarajući o energetskoj situaciju u svetu i regionu, Čadež i Burilović su dogovorili nastavak saradnje u oblasti energetike i mogućnostima snabdevanja gasom iz LNG (tečni prirodni gas) terminala na Krku.
 
Ukupan broj teretnih vozila na graničnom prelazu Batrovci – Bajakovo u oba smera u 2021. godini iznosio je 378.000, odnosno na ulazu u Srbiju bilo je 226.000 vozila, a na izlazu 151.000 teretnih vozila, dok su tokom prošle godine 5.053 domaće kompanije ostvarile spoljnotrgovinsku razmenu sa Hrvatskom.
 

U susret predstojećem međunarodnom sajmu vina "Vinska vizija Otvoreni Balkan", koji će od 1. do 4. septembra na Beogradskom sajmu okupiti najznačajnije svetske proizvođače vina, medju kojima i 15 poznatih hrvatskih vinarija, Čadež je pozvao distributere i uvoznike iz Hrvatske da učestvuju na ovoj značajnoj regionalnoj manifestaciji i budu gosti Beograda.

  • Lufthansa

    24.08.2022 13:36
    Mora se priznati
    Veoma inventivan nacin da se saopšti kako je inflacija prešla 35%
  • aleksandar

    24.08.2022 09:11
    Tante za kukuriku
    A bilans ?
  • Hm

    24.08.2022 08:42
    Jel može malo preciznije? Šta tačno Srbija izvozi u Evropu(Hrvatsku)?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.