Direktor Gasproma: Cena gasa možda premaši 4.000 dolara, Rusi imaju gas za narednih 100 godina

Cene prirodnog gasa u Evropi mogle bi, prema procenama Gasproma, tokom jeseni i zime da premaše 4.000 dolara za hiljadu kubnih metara, rekao je direktor ove ruske energetske kompanije Aleksej Miler.
Direktor Gasproma: Cena gasa možda premaši 4.000 dolara, Rusi imaju gas za narednih 100 godina
Foto: 021.rs
"Cena gasa redovno prelazi 3.000 dolara za 1.000 kubnih metara. Mi u Gaspromu smo pravili prognoze cena za predstojeću zimu. Na vrhuncu maksimuma u sezoni jesen-zima cena može da pređe 4.000 dolara za hiljadu kubnih metara", rekao je Miler, prenose RIA Novosti.
Prošle nedelje tržišna cena gasa u Evropi premašila je 3.000 dolara za 1.000 kubnih metara, prvi put od početka marta jer se očekivala obustava snabdevanja Severnim tokom na tri dana od 31. avgusta zbog popravke jedine preostale gasne kompresorske jedinice.
Rusija ima rezerve gasa za narednih sto godina, a ove zime u skladištima će biti rekordne količine gasa, rekao je Miler.
 
"Naši ruski potrošači imaće pristup jeftinoj energiji. Ključno je znati da domaći potrošači imaju dobar razlog da budu optimisti kada je reč o budućnosti snabdevanja gasom. Zato što imamo rezerve za narednih 100 godina. A znamo da će neka naša polja koja su u razvoju biti operativna i da će snabdevati zemlju gasom do 2120. godine", rekao je Miler.
 
On je dodao da takvi pokazatelji omogućavaju izgradnju novih postrojenja za proizvodnju gasa na Jamalu.
 
Gasprom priprema rekordne rezerve gasa u podzemnim skladištima za ovu zimu, a trenutno su ona popunjena 92 odsto.
 
Ove godine Gasprom je već proizveo više od 288 milijarde kubnih metara gasa od čega je oko 155 milijardi otišlo na domaće tržište, rekao je Miler.
  • Pićuka

    02.09.2022 11:23
    Za 50 godina planeta će biti potpuno devastirana. Čovečanstvo će biti na ivici propasti. Zagađena hrana, voda, vazduh, glad, bolesti, vremenske nepogode, ratovi, gramzivost, samoživost ... Filmovi apokalipse koje ste gledali na velikim ekranima gledaćete kroz svoj prozor, ako ga budete imali. Biće gasa za 100 godina ali neće biti ni njih ni nas.
  • Goran

    01.09.2022 18:53
    Možda imaju gasa za 100 godina ali direktora će im ponestati jer ispadaju kroz prozor.
  • micko

    01.09.2022 15:04
    Hajde MIloje dobro razmisli! Cak i ako je tako kako pises, pitanje je: A ko daje pravo Rusiji da se mesa u unutrasnju polittiku druge drzave? Ako Ukrajina vise ne postoji, pitanje: zasto se i dalje zove Ukrajina?
    Kakav je to Rusija pomagac, kad unistava Ukrajinska dobra,ubija ljude, ubija i atakuje susednu drzavu, izaziva krizu celoj Evropi?
    Jel to srdacna pomoc o kojoj ti pises? Ko je zatrazio takvu pomoc? Jel mozda bio referendum u ukrajini kojim su jasno izglasali- Dodjite Rusi, unistavajte, ubijajte i oslobodite nas od nas samih??
    Jel bi ti MIloje bio srecan da se neka nama susedna drzava umesa u trenutna unutrasnjopoliticka pitanja, da nas tamani, unistava i na takav nacin pomaze? Jel bi podrzavao namere takvre susedne drzave? Evo recimo mi u Vojvodini, zamisli da nas Madjarska na takav nacin podrzi da se otcepimo od Srbije? Jel bi pristao na takav nacin da nam pruzaju pomoc?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija