Mihajlović: Peleta u Srbiji ima na 80 odsto prodajnih mesta

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas u Nišu da peleta u Srbiji ima na 80 odsto prodajnih mesta.
Mihajlović: Peleta u Srbiji ima na 80 odsto prodajnih mesta
Foto: Pixabay

Kako dodaje, na 20 odsto prodajnih mesta ga nema ili ga sklanjaju i pokušavaju da prodaju po višoj ceni, zbog čega reaguje tržišna inspekcija.

"Mi već imamo poprilične količine peleta koje su zaplenjene, upravo zbog toga što su određene kompanije pokušavale nešto da izvrdaju, ali većinom ga ima", rekla je Mihajlović prilikom posete Dispečerskom centru niške Elektrodistribucije.
Ona je ponovila da se 110.000 domaćinstava u Srbiji greje na pelet, a milion domaćinstava na ogrevno drvo. Najavila je da će se nastaviti kontrola prodavaca peleta i ogrevnog drveta da bi sva domaćinstva imala dovoljno tog goriva za predstojeću zimu.
 
Mihajlović je istakla da ostaju na snazi sve odluke Vlade Srbije koje se tiču peleta, uključujući i odluku o ograničavanju maloprodajne cene.
 
Kako je kazala, za toplane u gradovima i opštinama u Srbiji koje koriste mazut, obezbeđene su dovoljne količine za predstojeću zimu, dok je za one koje koriste gas, ali mogu da ga zamene mazutom, potrebno još 13.000 tona tog goriva.
 
"U robnim rezervama imamo tu količinu mazuta i toplane će ga dobiti. Ni jedna toplana neće ostati bez mazuta zato što mi ne znamo kako će izgledati zima i da li će gas stvarno doći ili neće ili će biti tehničkih problema", rekla je Mihajlović.
 
Dpdala je da će se nabaviti dodatne količine mazuta, da bi ih u robnim rezervama bilo toliko da mogu da se koriste ukoliko zatreba.
 
"Ne vidim brigu za mazut, kao što ne vidim ni za derivate. Ostaje pitanje dotoka gasa, da li će to da funkcioniše, kao što funkcioniše danas", rekla je Mihajlović.
 
Ona je pozvala sve građane, ustanove, preduzeća i lokalne samouprave da štede struju kako bi što manje novca iz budžeta bilo izdvajano za uvoz struje.
 
Mihajlović je navela da električna energija sada na tržištu košta više od 500 evra po megavat času.
  • Alan Ford

    07.09.2022 13:56
    Nema peleta
    Pa kao bas ja da uvek pitam bas u onih 20% stovarista da li imaju pelet!?!?!?!?!
  • boger

    07.09.2022 00:45
    Njima stalno vine expo?
    Peleta ima u 80% TV dnevnika.
  • Realista

    06.09.2022 20:19
    cinizam i demagogija
    Prvo, nije ni bitno ako ga ima a cena je astronomska, drugo, ako ga ima i na 95% mesta država će uvek reći da ste vi upravo bili na onih 5% i zato ga niste našli. Tipična trućanja propalih ekonomija...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija