Poništen tender u vezi sa beogradskim metroom

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki poništila je jedan od tendera u vezi sa projektom izgradnje beogradskog metroa zbog zahteva za zaštitu prava, piše Nova ekonomija.
Reč je o javnoj nabavci koju je krajem jula objavilo javno komunalno preduzeće "Beogradski metro i voz" kojom se tražila firma za izradu "geotehničke projektne izveštaje za potrebe izrade Idejnog projekta druge faze linije 1 beogradskog metroa", piše Nova ekomomija.
Drugu fazu Linije 1 čini duboka podzemna deonica od stanice "Ada Huja" do terminusa u Mirijevu.
U pitanju su izveštaji koji bi trebalo da dokažu da će građevinska konstrukcija metroa, tokom građenja i korišćenja, biti otporna i stabilna na uticaj "tla, stena i podzemnih voda", piše u tehničkoj specifikaciji. 
 
Izveštajem se definišu geotehnički uticaji na infrastrukturne objekte metroa i daju preporuke za projektovanje i izgradnju, na osnovu stanja i svojstava slojeva tla i stenskih masa, kao i geofizičkih i hidrogeoloških uslova.
 
Zahtev za zaštitu prava podnet je početkom avgusta i traženo je delimično poništenje postupka javne nabavke, uz osporavanje zakonitosti postupka i sadržine konkursne dokumentacije, piše Nova ekonomija.
 
U obaveštenju o podnetom zahtevu za zaštitu prava nije naznačeno koja firma je podnela zahtev i na šta se konkretno žalila.
 
Republička komisija je, kako piše u obaveštenju, krajem avgusta rešenjem usvojila zahtev kao osnovan i u celini poništila postupak ove javne nabavke.
 
Republička komisija može u celini da poništi postupak javne nabavke ukoliko su u postupku zaštite prava (u vezi sa navodima iz zahteva za zaštitu prava) utvrđene povrede odredaba Zakona o javnim nabavkama usled kojih postupak ne može da se okonča na zakonit način, piše u zakonu.
 
Kako piše Nova ekonomija, tokom postupka javne nabavke,"Beogradskom metrou" je upućen jedan zahtev za pojašnjenje na Portalu javnih nabavki.
 
U zahtevu, potencijalni ponuđač ukazao je na nepravilnosti u vezi sa traženim spiskom pruženih usluga, stručnom kvalifikacijom radnika, alatom i opremom. Firma koja je uputila zahtev za pojašnjenjima ukazala je na "povredu zakona" i "odustvo logičnosti" kod pojedinih zahteva Beogradskog metroa.
 
Navedeno je, između ostalog, da se predmetna javna nabavka "određuje prema jednom privrednom subjektu" i da se pojedinim zahtevima vrši "direktna diskriminacija" među potencijalnim ponuđačima.
  • Zoran K

    07.09.2022 20:53
    Namet svima van BG
    Samo gradjane Vojvodine će ovaj suludi i preskupi projekat koštati oko DVE Milijarde E!!! Beogradski budžet gotovo ništa! Zadužiće se država za kompletan iznos od oko 8 milijardi E sa kamatom, ako dodatno ne budu krali. Zato u Vojvodini čupaju pruge, kuće od naboja padaju masovno, kladionice niču na svakom koraku, putevi se raspadaju, stanovništvo beži u BG , NS i inostranstvo. Spahije, prljavim novcem, kupuju zemlju od poštenih paora koji masovno propadaju. Divota jedna!
  • Aga agatoni akademik

    07.09.2022 15:38
    Haha
    Jednom se i kod žutih desilo haha inače kontroliso điki pa nije bilo grešaka hehe

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.