Da li Evropa krišom kupuje rusku naftu i da li se ona pretače?

Jelica Putniković, glavna urednica portala "Energija Balkana", kaže da je gas počeo da pojeftinjuje i da je cela priča oko Severnog toka politički naduvana.
Da li Evropa krišom kupuje rusku naftu i da li se ona pretače?
Foto: Pixabay
"Sve zapadnoevropske zemlje su se pohvalile minulih dana da su napunile skladišta 80 procenata, tako da pokušavaju da svojim građanima predstave da nema opasnosti od nadolazeće zime po pitanju gasa", rekla je Putniković za RTS.
Govoreći o ceni nafte, ona je navela da je recesija u svetu mnogo veći problem nego ovo što se dešava u Evropi po pitanju rusko-ukrajinske krize i embarga koji su članice EU i neke zemlje poput SAD i Japana uvele na rusku naftu.
Ukazuje da je G7 rekao da će ograničiti cenu ruske nafte, članice OPEK-a i OPEK-plus su se dogovorile da će u oktobru povećati plasman nafte na tržištu za samo 100.000 barela i radi se o tome da oni jednostavno znaju kolika je potražnja od kupaca, a privreda stagnira.
 
"Ako je manja potražnja, nafta pojeftinjuje", dodaje.
 
Da li Evropa krišom kupuje rusku naftu i da li se ona pretače? Jelica Putniković kaže da je to moguće. 
 
"Ako vam neko nudi na nekoj tezgi na pijaci da kupite neku robu jeftinije od drugih, kupićete ono što manje košta, to je trgovačka logika, koja će da natera političare da prestanu sa sankcijama", navodi.
 
"Najava da će ograničiti cenu ruske nafte je naivna nada političara koji su to doneli. Rusija je počela da prodaje veće količine Indiji, Kini i drugim kupcima i ovo pretakanje je u stvari znak tih rafinerija ili vlasnika rafinerija koji hoće da zarade ako kupe jefitnju naftu od Rusa", kaže ona.
  • Bojan

    11.09.2022 13:04
    ...
    Brat je za HR firmu vozio RU naftu iz Kopra za Ukrajinu
  • Laloš

    11.09.2022 12:16
    Naravno da kupuje. U tanker se pomeša 30% ruske i 70% npr. saudijske nafte (nisam baš upućen koja se sa kojom može mešati). I više to nije ruska već saudijska nafta. I tako se zaobilaze sankcije. To nije nikakva tajna. Pošto su i Iranci pod sankcijama Rusi i Iranci čine bar 25% svetske proizvodnje pa da stvarno niko ne kupuje od njih litar benzina bi koštao bar 400 dinara.
  • Lalo

    11.09.2022 12:11
    @NS
    Ali "Trampova" Amerika želi rat sa Kinom, tako da ti dođe na isto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.