Hrvatski uvoz iz SAD-a povećan čak osam puta

Vrednost uvoza iz SAD-a iznosila je čak 15,56 milijardi kuna.
Hrvatski uvoz iz SAD-a povećan čak osam puta
Foto: Pixabay
Hrvatska, koja je ranije sa SAD-om imala suficit u robnoj razmeni, došla ove godine u poziciju da je vrednost njenog uvoza iz te države osam puta većha nego pre godinu dana i višestruko veća od vrednosti robe koju Hrvatska izveze u SAD.
Privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku o robnoj razmeni Hrvatske sa svetom u periodu januar-avgust pokazuju da je vrednost uvoza iz SAD-a iznosila čak 15,56 milijardi kuna (2,07 milijardi dolara), dok u istom periodu 2021. nije dostizao ni dve milijarde kuna (266 miliona dolara), piše riječki Novi list.
SAD su po vrednosti izvoza u Hrvatsku pretekle brojne evropske zemlje, a veću vrednost izvoza robe na hrvatsko tržište od Amerike imaju samo Italija, Nemačka i Slovenija, dodaje se u tekstu.
 
Dalje se navodi da je čak i vrednost uvoza iz osam zemalja CEFTA-e u posmatranom periodu manja za milijardu kuna (133 miliona dolara) od uvoza iz SAD, i podseća da su na primeri BiH i Srbija uvek imale veću robnu razmenu s Hrvatskom od SAD-a.
 
Najveći deo uvoza iz SAD-a otpada na tečni prirodni gas (TPG), pri čemu je Hrvatska tokom osam meseci, prema privremenim podacima DZS-a, iz te zemlje uvezla TPG u vrednosti od 14,5 milijardi kuna (1,93 milijarde dolara), što je 93,5 posto ukupnog uvoza iz SAD-a.
 
Koliko je tog uvoza ostalo u Hrvatskoj, a koliko je otišlo iz zemlje, nisu podaci kojima raspolaže DZS, napominje Novi list.
  • BoeserWolf

    12.11.2022 13:26
    Uvezli, prosledili, uzeli kajmak.
    Uvek su bili pametniji od nas. Cak su uvek imali i veću podršku Rusije od nas, bas zato sto su pametniji (Rusi nezavisnu RH priznali pre SAD)
    Kod nas nabave 20% jeftiniju naftu od Rusa pa građanima prodaju po normalnoj ceni. Nasa zemlja je uvek znala samo na svojim gradjanima ekstra profit da pravi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.