Granična cena za rusku naftu biće verovatno poznata u sredu

Članice Grupe 7 planiraju da 23. novembra objave na kom nivou će biti postavljena granična cena za rusku naftu, objavila je agencija "Blumberg", pozivajući se na obaveštene izvore.
Granična cena za rusku naftu biće verovatno poznata u sredu
Foto: Pixabay (ilustracija)

Prema toj informaciji, Sjedinjene Američke Države nameravaju da nezvanično iznesu svoj predlog uoči predstojećeg sastanka ambasadora Evropske unije.

Ukoliko taj predlog bude podržan, iste večeri može biti objavljena dogovorena granična cena ruske nafte, a sagovornici agencije ističu da je rok za objavu tog saopštenja podložan promeni.
Evropska unija je početkom oktobra uvela osmi paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje zakonodavnu osnovu za određivanje gornje granice cena za transport ruske nafte u treće zemlje morskim putem.
 
Plan je da se od 5. decembra ove godine uvede ograničenje cena nafte, a 5. februara 2023. godine i za naftne derivate. Trenutno se razmatra i ograničenje cene gasa, ali o tome nije doneta konačna odluka.
 
Rusija je više puta upozoravala da neće isporučivati naftu zemljama koje budu primenjivale mehanizam prinudnog ograničenja cena. 
  • Логичар

    21.11.2022 01:09
    Ни сањао нисам да ће Запад постати комунистички, а Исток капиталистички. Како су се улоге обрнуле, невероватно.
  • ××

    20.11.2022 18:06
    Zbogom petrodolaru najverovatnije u sredu.
  • Balkanski spijun

    20.11.2022 14:33
    Cekaj malo, pa do nedavno je Zapad pricao da je njegov temelj trzisna privreda, bazirana na zakonima ponude i potraznje.

    A sad uvodi plansku privredu. Takva je postojala u SSSR. Znaci Zapad postaje SSSR ? : ))))

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija