Brnabić: Posle Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom "nebo će biti granica" za srpsku privredu

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je apsolutni prioritet Vlade Srbije u odnosima sa Kinom sporazum o slobodnoj trgovini i da će, kada se on potpiše, "nebo biti granica" za srpsku privredu.

"U poslednjih 10 godina naš izvoz u Kinu je porastao 152 puta, a u poslednje tri godine se triplirao. Verujem u konkurentnost naše privrede i da sa Sporazumom o slobodnoj trgovini možemo to da podignemo još najmanje 152 puta", rekla je ona, uoči prvog leta Er Srbije za Kinu nakon 22 godine, uspostavljanjem avio-linije Beograd-Tjenđin.

Ona je istakla kako veruje u principe otvorene privrede i da domaća preduzeća, kada imaju otvorenu privredu, postaju sve konkurentnija.
"Kada imate mere protekcionizma, kao što sada imaju pojedine zemlje prema Kini, jer ne mogu da se takmiče sa kineskim kompanijama, to onda dodatno podriva konkurentnost njihovih preduzeća i ekonomije", navela je.
 
Brnabić je rekla da podržava slobodno takmičenje, jer je to dobro za domaću privredu i da će to privući i dodatne strane investitore iz Evrope, EU, SAD, kao i iz celog sveta u Srbiju, kako bi proizvodili i zahvaljujući sporazumu Srbije i Kine plasirali svoje proizvode u Kinu.
  • Zeljko Kovacevic

    15.04.2023 15:30
    Koleteralna šteta
    Samo Srbija zapravo koruptni ministri dopušta da jedna Kina vršlja po njoj ekološki. Nesposobna i unazađena zemlja a ne NAPRDNA će dovesti Kinu da joj kopa zlato i bakar, gradi autoputeve i mostove. Mi smo Kini samo rovarište i jedna destinacija za svilen put. Ekonomski i ekološki ima da nas unakaze a ko još nije shvatio, da i Kina ima udeo u RioTinto nek se zatrpa Pink Vestima u septičkoj jami. Kratko i jasno ovaj sporazum je ŠTETAN u svakom smislu. Dobro napisa neko gore o bolestima i insektima, koje se donose te će nam doći oni gore glave neko bombardovanje 99te.
  • Kiki

    15.12.2022 10:42
    Moj Aliexpress paket vec vise od mesec dana stoji na carini. Ne deluje mi kao slobodna trgovina.
  • Lol

    11.12.2022 00:12
    To je da Kina lakse izveze sama sebi ono sto uzme iz Bora.
    A robu ce oni ovde izvoziti bez carine. Zamislite ko ce im biti konkurentan ako nema carina. Niko!
    Pametne drzave svesno drze carine sa Kinom, a ovi skidaju. I gace skidaju vidim.
    Naravno placeni su na Sejsele, Kajmane i slicne destinacije od rusa i kineza. Zato to rade. Ni zbog kakvog patriotizma ili dobrih odnosa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija