Vasić: Zaustavljanje inflacije do početka naredne godine

Očekuje se zaustavljanje inflacije u Srbiji do kraja godine ili početkom naredne, rekao je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.
Vasić: Zaustavljanje inflacije do početka naredne godine
Foto: Pixabay
Objasnio je da će nakon toga inflacija krenuti silaznom putanjom i do 2024. godine vratiti se u granice cilja od oko tri odsto, ali i da za to već ima naznaka.
"Zavisi od mnogih faktora, mada već vidimo neke signale. 'Svetlo na kraju tunela' je Amerika koja je zaustavila inflaciju i spušta se. Restriktivna monetarna politika, manje novca u opticaju, učinila je da novac bude skuplji i da građani manje troše, i na taj način da se uspori i zakoči inflacija", rekao je Vasić.
Rekao je da se slična situacija dešava i u Evropskoj uniji, pa odatle dolaze i očekivanja da se zaustavljanje i pad inflacije, koja je sada 15 odsto međugodišnje, desi i kod nas.
 
Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u novembru 2022. godine, u odnosu na novembar prošle godine povećane su za 15,1 odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2021. godine u proseku povećane za 14,6 procenata, saopštio je nedavno Republički zavod za statistiku.
  • Boris

    14.12.2022 14:27
    Tako je. Podizanjem cena gasa i struje ćemo obuzdati inflaciju u trenutku kada sve valute na svetu ubrzano slabe.
    A ti narode ćeš imati Bolji Život za godinu do dve.
    Jeste repriza, ali je ipak nešto!
  • Fantom

    14.12.2022 00:08
    Kupovna moć stanovništva je značajno umanjena, pa će i inflacija da uspori, ali neće se smanjivati niti cene a najbitnije ni kamate. Sistem je preopterećen kreditima, dugovima i to mora da se pročisti. Evropa je u naročito teškom položaju i jedino rešenje koje nude, a koje i mi prepisujemo, jeste kontrola kapitala, tj planska privreda. Zato i prinuda da svi imaju debitne kartice, e-račune i e-fakture, da kada sistem stane i novac ljudi bude zarobljen u bankama, država preuzme kontrolu i pređe na plansku privredu. Sloba je uvodio bonove, kupone, sada je ideja da se ide sve preko elektronike. Rezultat će biti moždana smrt privrede, socijalna pomoć umesto plata i robna razmena kako bi koliko toliko nešto radilo. Naravno, to će biti praćeno autoritarizmom države i rastom kriminala i represije. Istorija se ne ponavalja, ali se rimuje, a mi živimo u opasnom istorijskom trenutku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.