Istraživanje: U naredne dve godine svako 10. radno mesto u svetu biće upražnjeno

Kompanije u svetu će do 2025. godine nastaviti da se suočavaju sa gorućim problemom nedostatka kvalitetne radne snage.
Istraživanje: U naredne dve godine svako 10. radno mesto u svetu biće upražnjeno
Foto: Pixabay

Prognozira se da će svako 10. radno mesto ostati nepopunjeno, a 93 odsto kompanija planira da manjak radnika nadomesti povećanjem opsega posla trenutnim radnicima, rezultati su novog istraživanja međunarodne konsultantske kuće Horvat.

Istraživanje, u kojem je učestvovalo 50 finansijskih direktora kompanija iz Evrope i sveta, od kojih 43 odsto ostvaruje prihode koji premašuju milijardu evra, a trećina ima više od 5.000 zaposlenih, pokazalo je da će doći i do porasta cene rada od 16 odsto.
Studija je potvrdila da su rastući troškovi rada, jaz između dostupnih i potrebnih veština zaposlenih, kao i nemogućnost popunjavanja radnih mesta na vreme među najvećim izazovima sa kojima će se kompanije i u narednom periodu suočavati.
 
Predstavnik konsultantske kuće Horvat Robert Ćuzela-Piljac objasnio je da se očekuje da će to izazvati povećanje obima posla za postojeću radnu snagu, rast cena rada, usporavanje implementacije novih poslovnih rešenja unutar kompanija, ali i veću tražnju za određenim setom veština kod zaposlenih.
 
"Iako se često naglašava nedostatak zaposlenih sa određenim tehničkim veštinama, poput programera ili radnika u oblasti građevinarstva ili turizma, naše istraživanje je pokazalo da kompanijama najviše nedostaju 'soft skils'. Reč je o veštinama koja se tiču interakcije s kolegama, kao što su komunikacija, radna etika, motivacija, dobra saradnja i pronalazak rešenja. Slede poslovne veštine, kao što su razumevanje poslovanja kompanije i primena digitalnih rešenja, a na kraju i funkcionalne veštine, poput razumevanja procesa, poznavanja IT sistema i analitičnosti", objasnio je Ćuzela-Piljac.
 
Uzrok otežanog dolaska do zaposlenih 76 odsto menadžera vidi u oštroj globalnoj i regionalnoj konkurenciji, skoro polovina ispitanika navodi demografske promene, dok pet odsto njih smatra kako njihova kompanija plaća znatno manje od konkurencije.
 
"Kako bi kompanije zadržale kvalitetne kadrove i privukle nove, nužno je ponuditi jasne mogućnosti daljeg usavršavanja i napredovanja, kao i skratiti sam proces selekcije zaposlenih. Tu je vrlo važna uloga odeljenja ljudskih resursa, koje bi trebalo da promišlja i postupa strateški, kao i da uzima u obzir na koji način očekivanja novih generacija mogu biti u interakciji s ciljevima kompanije, kako bi se osigurao održiv rast poslovanja", savetuje Ćuzela-Piljac.
 
On je dodao da je jačanje atraktivnosti poslodavca, kroz unapređenje internih procesa i razvoj kvalitetnih digitalnih rešenja, još jedan od načina za privlačenje kvalitetnih kadrova.
  • Trenutno nezaposlen

    24.01.2023 17:16
    Koliko ja vidim u ovoj učmaloj državi se nije ništa promenilo po tom pitanju. Ili tačnije, poslodavci su postali još bezobrazniji pa od budućeg radnika traže da im radi najmanje tri posla, naravno za minimalac. A pošto takvih budala više nema, kmeče kako su radnici postali obične lenštine.
  • Bill

    23.01.2023 16:44
    Me neeeećeeee...
    Pu je đavo visokoobrazovanih sa Mega, Giga itd. fakulteta, sposobnih za sve i svašta. Za svašta pogotovo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija