Evropske zemlje izdvojile 800 milijardi evra za pomoć zbog rastućih cena energenata

Izdvajanja evropskih zemalja za zaštitu domaćinstava i kompanija od rastućih troškova za energente povećana su na gotovo 800 milijardi evra, rekli su analitičari.
 Evropske zemlje izdvojile 800 milijardi evra za pomoć zbog rastućih cena energenata
Foto: Pixabay
Zemlje EU su do sada izdvojile ili dodelile 681 milijardu evra za ublažavanje energetske krize, dok je Velika Britanija izdvojila 103 milijarde evra, a Norveška 8,1 milijardu evra od septembra 2021, prema analizi istraživačkog centra Brojgel.

Nemačka je na vrhu liste i izdvaja gotovo 270 milijardi evra da zaštiti domaćinstva i kompanije od rastućih troškova energeneta, a slede Britanija, Italija i Francuska, svaka sa manje od 150 milijardi evra.

Naučni centar je upozorio da se dinamika mora promeniti, zbog toga što ponestaje fiskalnog prostora za održavanje tako širokog finansiranja.
 
Analitičar Đovani Zgaravati rekao je da bi vlade, umesto mera za suzbijanje cena, koje su de fakto subvencije za fosilna goriva, sada trebalo više da podstiču strateške sektore privrede.
  • Plaćač poreza

    20.02.2023 09:21
    A u Srbiji vlast štiti stanovništvo tako što povećava cene gasa i struje.
  • V

    19.02.2023 12:03
    Nemacka ce ovaj rat skupo da plati!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija