Gujaničić: I Srbija bi mogla da prodaje obveznice građanima, zbog toga bi se malo zamerila bankama

Srbija bi, kao Hrvatska, mogla da prodaje državne obveznice građanima kako bi prikupila novac koji joj nedostaje za budžet i to po nižoj kamatnoj stopi nego što je na međunarodnom tržištu kapitala.
Gujaničić: I Srbija bi mogla da prodaje obveznice građanima, zbog toga bi se malo zamerila bankama
Foto: Pixabay

"Država Srbija, ako hoće, može da proda obveznice građanima jer nema prepereka, osim što bi morala da napravi kampanju i edukuje ih da novac sa štednje ulože u obveznice. Država bi se zbog toga malo zamerila bankama koje imaju dominantnu poziciju na finansijskom tržištu", rekao je analitičar brokerske kuće Momentum Securities Nenad Gujaničić.

Od toga bi, kako je rekao, koristi imala i država i građani jer su kamate na tržištu obveznica, na kome trguju uglavnom profesionalni investitori, od prošle godine naglo porasle, a banke koje su superiornije u odnosu na klijente sporije ih povećavaju.

Hrvatska je 22. februara ponudila njenim građanima prve hrvatske narodne obveznice po minimalnom ulogu od 500 evra. Time je Hrvatska želela da privuče deo štednje od oko 35 milijardi evra koju građani imaju u bankama, po relativno niskim kamatnim stopama, ispod 0,5 odsto godišnje i plati im kamatu 3,25 odsto godišnje, a obveznice dospevaju 2025.
 
Gujaničić je rekao da banke u Srbiji daju kamatu klijentima na štednju u evrima na tri godine, tri odsto, a prinos na obveznice sa tim ili nešto dužim rokom je veći.
 
"Zbog te razlike u kamatama ima prostora da država Srbija izda neke vrednosne papire na tri godine i ponudi građanima, uz prinos od četiri odsto, umesto da ih proda na međunarodnom tržištu kapitala uz kamatu od šest-sedam odsto“, rekao je Gujaničić.
 
Dodao je da bi to bio podsticaj i za razvoj finansijskog tržišta u Srbiji i mogućnost da se građani edukuju da ne moraju da investiraju samo u nekretnine i u bankarske depozite.
 
Istakao je da građani u Srbiji na štednji u bankama imaju oko 13-14 milijardi evra i niko ne očekuje da bi se sva ta sredstva izvukla, ali bi fantastičan uspeh bio kada bi država na obveznice prikupila milijardu evra, što bi predstavljalo tek šest-sedam odsto ukupne štednje.
 
Banke su, prema njegovim rečima, imale problem što u proteklih nekoliko godina nije rasla njihova kreditna aktivnost i što su poslovale u ambijentu niskih kamatnih stopa do prošle godine, pa su imale mali manevarski prostor za visoku profitnu maržu.
  • /

    05.03.2023 18:10
    /
    a ko ce od botova kupiti te obveznice?

    to je isto kao i sa dobrovoljnim rokom-oni koji ga propagiraju se ne odazivaju
  • Uhmm

    05.03.2023 14:43
    A dotle nasi ministar finansija, pa sapic i ostali ulazu u nekretnine. Ali ne u svoj zemlji! U trstu, bugarskoj neki na malti ili londonu, hrvatskoj itd. Sto oni ne uloze u te obveznice? Jedino je onaj siromah što mu tetka slala kupio valjda nekretninu u praonici novca bgd h2o. Valjda.
  • Sintra

    05.03.2023 14:33
    Com
    Ako cena ostane ista 5 god, kako ti inflacija ne jede????
    05.03.2023 • 12:50
    Kako rentanje stanova nema veze sa ekonomijom i kakve veze rast cena nekretnina ima? Recimo da imas 100.000 da ulozis. Kupis stan, cena neka u najgoru ruku ostane ista za 5 godina, ti te pare mozes izvuci nazad, a imas profit od izdavanja usput. Plus ti inflacija ne jede te pare ako ti stoje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.