Đedović: Dobra saradnja Srbije i agencija UN, posebno u oblasti energetske efikasnosti

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović izjavila je da Srbija ima dobru saradnju sa UN agencijama, a posebno na polju energetske efikasnosti.

Đedović je objasnila da Srbija zajedno sa Programom za razvoj UN (UNDP) sprovodi program energetske sanacije 28 javnih objekata.

"Najjeftinija je ona energija koja se ne potroši i racionalnije korišćenje energije je cilj sprovođenja programa energetske efikasnosti", rekla je ona u razgovoru sa zamenikom izvršnog sekretara Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE) Dmitrijem Marijašinom i stalnom koordinatorkom UN u Srbiji Fransoaz Žakob o zajedničkim projektima u energetici, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Dodala je da će do početka leta biti raspisan novi javni poziv za dodelu subvencija građanima.
 
Objasnila je da će država, zajedno sa jedinicama lokalne samouprave, nastaviti da sufinansira u projektima zamene stolarije, fasada, krovova, postavljanja solarnih panela i toplotnih pumpi u porodičnim kućama i stambenim zgradama.
 
"Posebnu pažnju u novom programu subvencionisanja mera energetske efikasnosti ćemo posvetiti energetski ugroženim građanima, kao i opštinama koje su prepoznate po visokoj zagađenosti vazduha", rekla je Đedović.
 
Ministarka je naglasila da su nedavno usvojene izmene Zakona o obnovljivim izvorima energije koje obezbeđuju efikasnije sprovođenje procesa energetske tranzicije.
 
Dodača je i da je tokom vikenda Srbija bila deseta u Evropi po proizvodnji energije iz vetra, što, kako je naglasila, nedvosmisleno pokazuje potencijal Srbije za razvoj projekata koji će omogućiti više zelene energije u energetskom sistemu Srbije.

Zamenik izvršnog sekretara UNECE u Srbiji Dmitrij Marijašin istakao je opredeljenost UNECE da podrži Srbiju u procesu energetske tranzicije i uputio je poziv Srbiji da se pridruži radu stručnih timova za definisanje najboljih načina i alata za dekarbonizaciju energetskog sektora do 2050. koji deluju pod okriljem UNECE.

  • Aleksej

    17.05.2023 07:26
    Les Négresses Vertes
    Negre...
  • Banderaš

    16.05.2023 23:31
    Ovde zaista više ništa nije sramota.
    Ovo što smo mi sami sebi uradili to nam nisu uradili ni amerikanci ni rusi ni albanci,ni nemci,to smo mi sebi uradili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.