Znatan pad prometa u Hrvatskoj nakon zabrane rada nedeljom

Primena novog Zakona o trgovini značajno je smanjila broj i vrednost fiskalnih računa u trgovini za prve dve nedelje u julu, pokazuju podaci hrvatske Poreske uprave.
Znatan pad prometa u Hrvatskoj nakon zabrane rada nedeljom
Foto: 021.rs
Od primene novih zakonskih odredbi kojima se ograničava rad trgovina, u sektoru trgovine na veliko i malo izdato je 5,02 miliona računa ukupne vrednosti veće od 80 miliona evra, pokazuju podaci Poreske uprave (PU), prenosi Index.hr.
Saglasno podacima iz sistema fiskalizacije, u saopštenju se navodi da je u julu u trgovini na veliko i malo, kao i u delatnosti popravke motornih vozila i motocikala, ukupno fiskalizovano 2,38 miliona računa, čija je vrednost dostigla 37,5 miliona evra.
U poređenju s prvom nedeljom u julu prošle godine, kada je ukupno izdato 3,03 miliona fiskalnih računa, ukupne vrednosti 44,5 miliona evra, 2. jula ove godine izdato je 650,6 hiljada manje računa ili 21,4 odsto, vrednosti manje oko 16 odsto ili 7,03 miliona evra.
 
Druge ovogodišnje julske nedelje, 9. jula, ukupno je izdato 2,63 miliona računa, čiji je iznos dostigao 43,1 milion evra, dok je druge nedelje u julu prošle godine u trgovini fiskalizovano 3,06 miliona računa, ukupne vrednosti 44,4 miliona evra.
 
Tako je na godišnjem nivou izdato 421,9 hiljada manje računa ili 13,8 odsto, vrednosti manje 1,35 miliona evra ili tri odsto. Zadnje nedelje pre stupanja na snagu zakonskih izmena, 25. juna ove godine, broj fiskalnih računa iznosio je 2,86 miliona, a njihov ukupni iznos 46,5 miliona eura, što je za 14,6 hiljada ili 0,5 odsto više u broju računa, a za 6,9 miliona evra ili 17,3 odsto više u njihovom iznosu u odnosu na zadnju nedelju juna prošle godine, kada je izdato 2,85 miliona računa, vrednosti 39,6 miliona evra, podaci su PU.
 
Kako podseća hrvatski portal, 1. jula stupio je na snagu novi Zakon o trgovini prema kojem će prodavnice nedeljom uglavnom biti zatvorene, ali trgovci mogu odabrati 16 nedelja u godini tokom kojih bi radili, pri čemu do kraja ove godine mogu iskoristiti svih 16. 
Izuzeci od zabrane rada nedeljom su prodajni objekti na železničkim i autobuskim stanicama, aerodromima i lukama, na trajektima i benzinskim pumpama, kao i u bolnicama, hotelima, kulturnim i verskim ustanovama i muzejima.
 
Rad je dozvoljen i trgovinama unutar centara za posetioce, odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima.
  • Кика Бибић

    13.07.2023 09:26
    @Bibi
    Писменост је један од пресдуслова за успешно пословање. Други је брига о људима који раде за вас. Задовољан радник, који је плаћен колико треба и може да има гарантовао слободно време, радиће боље. А купаца ће бити колико има пара.
  • Zg

    12.07.2023 08:38
    U Hrvatskoj su i do sada nedeljom radile samo pojedine prodavnice, od pre par godina je tako. Ova izmena je samo pooštravanje propisa. Dakle, nikakva epohalna promena. I ljudi se naviknu što se potrošnje tiče. Nedelja je ipak dan za odmor. U Srbiji je to dan za izrabljivanje zaposlenih.
  • Igor

    12.07.2023 00:56
    Neka ostane rad nedeljom, ali da prodavcima bude dozvoljeno da svakog kupca oteraju u 3pm. Realno, to su i zaslužili ako pazare nedeljom. Neko ko nije radio u maloprodaji teško da može da razume koliko to iscrpi čoveka, ne fizički nego psihički.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.