Narodna banka ponovo podigla referentnu kamatnu stopu, što znači: Rastu rate kredita

Narodna banka Srbije (NBS) odlučila je da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, koja sada iznosi 6,25 odsto.
Narodna banka ponovo podigla referentnu kamatnu stopu, što znači: Rastu rate kredita
Foto: Pixabay
Kako je navela NBS, međugodišnja inflacija nastavila je da usporava i u junu je iznosila 13,7 odsto, saopšteno je iz centralne banke.
Banka je povećala i stopu na depozitne olakšice - na 5,25 odsto, kao i stopu na kreditne olakšice na 7,75 odsto.
Izvršni odbor NBS je procenio da je potrebno nastaviti sa umerenim zaoštravanjem monetarnih uslova kako inflaciona očekivanja ne bi rasla i kako bi se osiguralo da se inflacija nađe na održivoj opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja u horizontu projekcije.
 
Inflacija postepeno smanjuje u velikom broju zemalja, ali nivoi na kojima se ona nalazi i dalje su relativno visoki.
 
U zoni evra, najvažnijem trgovinskom partneru Srbije, nastavljeno je smanjenje ukupne inflacije, ali je njen nivo još znatno iznad cilja.
 
Inflacija je nešto niža u Sjedinjenim Američkim Državama, što opravdava odluku sistema Federalnih rezervi da posle 10 uzastopnih povećanja u junu zadrži referentnu kamatnu stopu nepromenjenom, ne isključujući mogućnost daljih povećanja u narednom periodu.
 
Izvršni odbor očekuje da će međugodišnja inflacija nastaviti da se kreće opadajućom putanjom, uz znatniji pad u drugoj polovini ove godine.
Održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru NBS znatno doprinosi ukupnoj makroekonomskoj stabilnosti u uslovima povećane globalne neizvesnosti.
 
Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana  10. avgusta, dodaje se u saopštenju. 
  • Ješša

    14.07.2023 11:38
    Znate ono, kad je onaj nesrećnik palma rekao, da ovoj ne bi dao ni trafiku da vodi,a ona guvernera nbs
  • SNS

    13.07.2023 16:34
    BOT
    Srbija nezadrživo slja u inflaciju!
  • Јова

    13.07.2023 13:58
    Кад би сви поднели оставке на функције због неспособности држава би нам процветала али они су незамењиви и недодирљиви исцедиће народ као лимун па после бежанија

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.