Srbija na "crnoj listi" estonske banke zbog Ukrajine: Koje su posledice?

"Više ne vršimo plaćanja bankama, niti primamo plaćanja", naveli su iz estonske banke LHV za Radio slobodna Evropa (RSE) nakon saopštenja da prekidaju transakcije sa bankama u Srbiji.
Srbija na "crnoj listi" estonske banke zbog Ukrajine: Koje su posledice?
Foto: 021.rs
LHV je četvrta najveća banka u Estoniji, baltičkoj zemlji koja je članica Evropske unije i NATO-a, piše Radio slobodna Evropa.
Šta je saopštila estonska banka?
 
U saopštenju estonske banke LHV od 8. avgusta se navodi da od 1. septembra nikakva plaćanja neće moći da se obavljaju niti primaju od banaka Jermenije, Srbije, Uzbekistana, Kirgistana i Kazahstana.
 
"Ograničenje važi za sve valute, kao i za sve podružnice banaka koje mogu biti registrovane ili poslovati van navedenih država", navodi se u saopštenju.
 
Objavljeno je i da je u izuzetnim slučajevima moguće primati uplate ako postoji opravdan interes za to, kao što su nacionalni interesi Estonije, socijalni razlozi i slično.
 
LHV banka je, inače, uvela ograničenja plaćanja za više zemalja navodeći kao razlog usklađivanje sa međunarodnim sankcijama. Između ostalog, ova banka ne prima plaćanja iz banaka Rusije i Belorusije, a od marta 2022. ne prima uplate u ruskim rubljama.
 
RSE je uputio pitanja LHV banci povodom odluke da svrsta Srbiju među države sa kojima ukida transakcije.
 
Iz LHV su u odgovoru naveli da je "spomenutih pet zemalja stavljeno na listu ograničenja plaćanja zbog najnovijeg paketa sankcija EU koji cilja i na zaobilaženje sankcija".
 
Članice EU dogovorile novi paket sankcija protiv Rusije
 
Države članice EU dogovorile su u junu 11. paket sankcija protiv Rusije, koji je uglavnom usmeren na to da spreči zaobilaženje dosad uvedenih sankcija zbog agresije na Ukrajinu. Tim paketom sankcija zabranjuje se, između ostalog, tranzit robe i tehnologije preko Rusije koju bi mogla da koristi ruska vojska ili bi mogla da bude od pomoći njihovom obrambenom i bezbednosnom sektoru.
 
Iz LHV nisu odgovorili na dodatni upit RSE da li imaju informaciju da li se preko Srbije i na koji način zaobilaze sankcije koje je uvela EU.
 
Iz banke LHV su za RSE potvrdili da je ta banka i ranije, od maja ove godine, uvodila ograničenja na plaćanje iz Srbije. Međutim, ona se nisu odnosila na prekid platnog prometa.
 
"Ranije se na uplate u i iz Srbije primenjivala naknada od 100 evra. To je povezano sa dodatnim merama praćenja visokorizičnih inostranih plaćanja", navodi se u odgovoru.
 
"Ograničeni uticaj" na banke u Srbiji
 
Iz Narodne banke Srbije rekli su za RSE da ne očekuju posebne posledice zbog odluke estonske banke.
 
"Izloženost i obaveze bankarskog sektora Srbije prema licima iz Estonije su zanemarljivi, tako da ne postoji mogućnost ispoljavanja kako direktnih tako ni indirektnih efekata na poslovanje bilo koje banke u Srbiji, niti uopšteno gledano, na bankarski sektor Srbije", navodi se u odgovoru.
 
Iz Narodne banke tvrde da ukupan obim platnog prometa koji se obavlja sa Estonijom nije značajan u odnosu na ukupan obim transakcija sa inostranstvom.
 
Takođe navode da ne očekuju da će odluka LHV banke uticati i na druge finansijske institucije.
 
"Nije poznato da je još neka od estonskih banaka iskazala sličnu nameru. Narodna banka Srbije ne očekuje veće probleme u realizaciji platnih transakcija sa ovom zemljom", navodi se u odgovoru.
 
Sličan stav imaju i predstavnici Udruženja banaka Srbije, koje okuplja više od 20 banaka i finansijskih institucija u Srbiji.
 
Iz Udruženja su naveli da nemaju "konkretnu potvrdu ili podatak" o tome da bi neka banka iz Srbije mogla da bude pogođena ovim ograničenjima. Dodaju i da to ne očekuju imajući u vidu da, kako se navodi, Srbija nema naročito razvijenu spoljnotrgovinsku saradnju sa Estonijom.
 
Iz Udruženja navode da je "teško proceniti" da li će i kako će se druge finansijske institucije iz Estonije odnositi prema ovom pitanju.
 
"Bitno je istaći da ovde nije reč o postupanju u skladu sa nekom institucionalnom preporukom ili odlukom nekog regulatornog tela (u Estoniji, prim. aut.). Svakako ćemo pratiti razvoj situacije sa dužnom pažnjom", navode iz Udruženja banaka.
 
Oni u odgovoru ističu da i banke u Srbiji izvršavaju transakcije "u skladu sa propisanim sankcijama i pored činjenice što Srbija kao država nije donela odluku o uvođenju sankcija prema Rusiji".
"Otvoreno pitanje" o daljim merama protiv Srbije
 
Ekonomista Milan Kovačević kaže za RSE da veruje da mali broj banaka iz Srbije ima transakcije sa tom bankom u Estoniji i da je u pitanju jednocifreni broj, ali i da je otvoreno pitanje da li će ovu odluku slediti i druge institucije.
 
"Postavlja se pitanje da li će i ta zemlja (Estonija) ograničiti plaćanja sa licima u Srbiji, to bi pogodilo sve naše banke", navodi on.
 
Kovačević smatra da se Srbija svojim odlukama inače odvaja od Evropske unije, čijem članstvu teži. On kaže da ovaj potez estonske banke nije neočekivan.
 
"Definitivno možemo očekivati, ako Evropska unija snažno kažnjava one koji rade sa Rusijom, da se to (mere) može u Srbiji uvećavati. Naročito se to odnosi na banke u državama EU koje su priznale Kosovo", kaže on.
  • Marko

    17.08.2023 14:32
    Ali Srbi koji imaju BDP po glavi stanovnika tri puta manji od Estonije, pričaju kako je Estonija nebitna. Klasične srpske deluzije.
  • MK

    17.08.2023 13:22
    Estonija
    @ Doca
    Znate li Vi uopšte kolika je Estonija, a naravno, i kolika je ona ekonomska, finansijska, i uopšte, u svakom smislu sila? Pa, verovatno ne znate, jer je prvo mala, drugo nije ni u kom pogledu značajna, osim što se nalazi u lancu nešto malo većih baltičkih država koje hoće da se ovajde protivruskim istupima, što i uspevaju, kod svojih evropskih i prekookeanskih gospodara! Zato neprestano grakću protiv Rusije, koja ih ne dira, a nas su se setili jer verovatno nemaju baš mnogo toga da kažu i urade što ima nekog smisla? Obiće im se o glavu, tikve, znate? Niko ih ne dira, ono što imaju izgradio im je SSSR, pola stanovništve je govorilo ruski, što im je sada naravno zabranjeno! A što se nas tiče, treba njihove sankcije da nas zabrinu kao lanjski sneg!
  • w/e

    17.08.2023 11:05
    nebitnos
    Nebitan gest, jos manje bitne zemlje. Sankcije ne doprinose nicemu, po EU se i dalje valjaju ruski energenti i sirovine, samo preko odabranih posrednika koji uzimaju milione, a razliku u ceni placa obican narod koji misli da doprinosi necemu. EU radi protiv svojih interesa i tera inflaciju u beskonacnost bez ijednog razloga. Jednostavno postoji vise pro-USA politicara unutar EU nego pro-evropskih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.