NBS: Znatno uvećani zlatni fondovi

Narodna banka Srbije (NBS) navodi da je ubrzano vratila sve zlato čuvano u inostranstvu i kupovinom na domaćem i stranom tržištu znatno uvećala zlatne fondove.
NBS: Znatno uvećani zlatni fondovi
Foto: Pixabay
Sa vrednošću od oko 2,3 milijarde evra, domaće zlatne rezerve porasle su dva i po puta u odnosu na 2012. godinu, podaci su NBS.
 
Navodi se da su slični trendovi i u Holandiji, Austriji, Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji, a izuzetna tražnja za tim plemenitim metalom vlada u Nemačkoj, Kini i Sjedinjenim Američkim Državama, gde se zlato smatra jednim od najsigurnijih čuvara vrednosti među svim kategorijama investicija. 
Navodi se da su bruto devizne rezerve NBS premašile rekordnih 22,5 milijardi evra i da zlato, kao deo strukture tih rezervi, u vreme globalnih kriza, nestabilnosti i inflacije, ima poseban značaj.
 
Sredinom godine, prema podacima NBS, zlatne rezerve težile su 38,5 tona, što je dva i po puta više nego krajem 2012. godine, kada je ta količina iznosila 15,3 tone.
Sve domaće zlato se čuva u našim trezorima i takva je situacija od jula 2021. godine, kada je uneta i poslednja tona zlata koja je stajala u inostranstvu. U ambijentu pojačane globalne neizvesnosti, vraćeno je u Srbiju svih 13 tona zlata, navodi NBS.
 
Prema podacima Svetskog odbora za zlato, najveće zlatne rezerve u svetu imaju SAD sa 8.133 tone, zatim Nemačka sa 3.355 tona, a na trećoj i četvrtoj poziciji su Italija i Francuska sa nešto manje od 2.500 tona.
 
Peta je Rusija sa 2.298 tona, a šesta Kina sa 2.010 tona.
 
Na Zapadnom Balkanu prvo mesto drži Srbija sa 38,5 tona. Slede Severna Makedonija sa 6,8 tona, Slovenija sa 3,7 tona, Albanija sa nešto više od tri tone, Bosna i Hercegovina a 2,7 i Hrvatska sa dve tone zlata.

Teme

zlato
  • pera lozac

    27.11.2023 17:14
    Златно доба
    Нормално, је ли златно доба или није?
  • Pljačka

    27.11.2023 10:32
    Jel to zlato iz našeg rudnika koji smo proglasili nerentabilnim pa ga sad kupujemo od Kineza? Pitam se kako je njima rentabilno, iako koš moraju da plate i rudnu rentu (oja je uzgred smešna ali opet)...
  • Narcos

    26.11.2023 15:50
    Open Balkan
    Kako se 38,5 tona preveze avionom?
    Mora malo da se podeli. Bar na dva-tri dela.
    Nema vožnje brodom. Nema mora.
    Voz ne ide samo kroz Beograd, ali ide do data centra Vlade Srbije u Hrvatskoj.
    Avioni, kad počnu da beže - neće leteti.
    Od Dedinja do Surčina ne može se helikopterom.
    Ima Veliki Narcos većih problema od zlata u tom trenutku.

    Živele sezone 13. 14. i 15.!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.